News55

Tilde de Paula Eby: ”Jag är inte en av dem som tycker åldrandet är jobbigt”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 dec. 2021

Hon älskar sitt jobb, fokuserar på familjen och är glad för varje år hon får. Tilde de Paula Eby om livet i allmänhet och kärleken i synnerhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tilde de Paula Eby, 48. Etablerad programledare och erfaren journalist. Hyllad unisont av en trogen skara TV-tittare genom program som bland annat ”När och fjärran”, ”Spårlöst”, ”Hela Sverige bakar”, ”Let´s Dance”, ”Nyhetsmorgon, ”Efter fem” samt setts som julvärd i TV4 och landat egna, direktsända talkshowen ”Tilde”.

 I drygt 25 år har hon med varm hand lotsat artister, författare, kända och okända genom intervjuer, genomsyrade av nyfikenhet och respekt.

– Jag tycker jag egentligen bara är ett redskap, en kanal, ett mikrofonstativ och att det är gästen som är stjärnan, berättar hon för News55.

Tilde föddes i Chile och har släkt såväl som från Brasilien som Kuba och USA och hon var bara några månader när hon kom till en flyktingförläggning i Småland. Hon jobbade som både pizzabagare, barnflicka och motorsågsförsäljare men funderade aldrig på att bli programledare.

– Det var inget jag drömde eller tänkte på att bli, det bara blev så, fortsätter hon.

Hon var 21 år när hon blev beviljad svenskt medborgarskap och valde att studera till journalist och fick efter studierna jobb på programmet ”Måndagsklubben” men det var tillsammans med David Hellenius som hon sågs i ”Fredagspuls” och resten är historia.

– Jag tror att många ser och tänker mig som programledare vilket jag förstås är men jag är ju journalist i grund och botten och har alltid brunnit för den och det blir alltmer viktigt med den granskande journalistiken. UnderhållningsTV är inte lika självklart längre och nu gäller det att göra sig relevant då tittarna väljer noga och verkligheten blir mer intressant, fortsätter hon.

Trots att hon är omåttligt populär tänker hon ibland att folk kan tröttna på henne men hon möts allt som oftast av idel kärlek från tittare och ett vinnande koncept är förmodligen att Tilde känns genuin och varm.

ANNONS

– Jag är samma Tilde alltid, den Tilde man möter på stan är samma Tilde som på TV.  Jag är väldigt mycket mig själv och jag älskar mitt jobb och är nog mycket nördigare än vad folk tror, jag gillar att utveckla och analysera det jag jobbar med.  

Att hon är väldigt delaktig i alla sina produktioner är väl känt och hon tackar inte ja till program hon inte känner en glöd för.

–  Jag är inne och petar i varenda detalj, allt från bildproduktion till dramaturgi och dras mer och mer till att producera.

Familjen är viktig och Tilde har valt att fokusera på dem och jobbet. Hennes vänner finns där men hennes jobb är hennes hobby efter familjen och hon har fått välja bort viss tid med vännerna.

­ – Vi ska åka i väg på en resa tillsammans snart, jag och vännerna, vi fyller 50 en del av oss men jag älskar att bli gammal och blir glad för vartenda år jag får. Ett liv är ett liv vare sig det blir långt eller kort, ljust eller mörkt, nej, jag är inte en av dem som tycker det är jobbigt att åldras.

Privat lever programledaren med sin stora kärlek, musikern Thomas, 40, som hon ofta kallar ”sin människa”. De kompletterar varandra och där Tilde är snabb och rörlig är Thomas lugnare.

­ – Han brukar säga till mig när jag tänker och pratat fort att ”nu hänger jag inte med riktigt här”. Vi stöttar och hjälper varandra väldigt mycket och vi tjafsar aldrig om vem som ska tvätta eller handla, vi vill hjälpas åt och är tvärtom noga med att säga ”Det där kan jag göra” i stället.

Har hon några tips på att hålla liv i kärleken då?

ANNONS

– Jag tror på mycket på närhet och intimitet och att man måste supporta och stötta varandra, fortsätta vara ett kärlekspar och inte bara bli en egen enhet.

Frågan från föregående person vi intervjuat lyder: Vad har du alltid med dig i handväskan?

– Alldeles för mycket, men sedan barnen blivit stora hittar man i alla fall inte nappar, våtservetter och ”klämmis-mellis” i väskan! Jag får väl erkänna att jag aldrig går någonstans utan telefonen, så det får bli mitt svar tyvärr.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS