News55

En flygande klassiker går i pension

SK 60
Efter nästan 60 år i aktiv tjänst lämnar nu skolflygplanet SK 60 den svenska försvarsmakten under 2024. (Foto: Luftstridsskolan)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Efter nästan 60 år i aktiv tjänst inom flygvapnet avvecklas det klassiska skolflygplanet SK 60 under 2024. Här är dess historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var den 29 juni 1963 som det första färdiga exemplaret av Saab 105 lättade från försvarskoncernen Saabs flygfält i Linköping.

Flygplanet hade tagits fram med det engelska planet Folland Gnat som förebild – ett flygplan som flygförvaltningen hade utvärderat och använt som bas för sin lista på önskemål för det nya svenska planet.

Fanns även för attack
SK 60 har också byggts i en variant anpassad för attack. (Foto; WikiCommons/Joshua06 )

Saab 105 var ett litet och smidigt tvåmotorigt plan. Det speciella med det var att det var anpassat för två piloter som satt bredvid varandra – detta för det framtida syftet att användas som skolflygplan.

Blivande skolflygplan

I den militära världen fck planet beteckningen SK 60 och kom att bli mycket populärt som skolflygplan för blivande stridspiloter.

Under åren har 150 exemplar av SK 60 levereras till Flygvapnet och därutöver har 40 exemplar sålts till Österrikes flygvapen under namnet Saab 105OE

Förarmiljö ombord
Det är bakom spakarna på SK 60 som Sveriges piloter lärt sig att flyga. I juni 2024 tar de sista eleverna examen från SK60. (Foto: Luftstridsskolan)
ANNONS

I Österrike fick planet en aktiv roll inom landets flygvapen, medan det här i Sverige mestadels har fungerat som skolflygplan.

ANNONS

Stort luftförsvar

När SK 60 tillfördes det svenska Flygvapnet, hade Sverige ett av världens starkaste luftförsvar med ett stort antal militära flygplan i tjänst för jakt, attack och spaning i luften.

SK 60 under flyguppvisning i Kristianstad.
SK 60 används också i den svenska uppvisningsgruppen Team 60. Här under en flyguppvisning under Kristianstad Airshow 2006. (Foto: WikiCommons/Bluescan sv.wiki)

I dag är situationen annorlunda och SK 60 är med sitt stora antal, det flygplan som numerärt dominerat i dagens Flygvapen.

Nu går det i pension.

Läs mer om hur pensionären SK 60 kommer att firas.

När det svenska flygvapnet stred mot Sovjet. Dagens PS.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS