News55

Maten du inte ska ge din hund i sommar

Korv på grillen. Skydda din hund under grillsäsongen
Skydda din hund under grillsäsongen. (Foto: Fotograferna Holmberg / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Sommaren innebär ofta härliga grillkvällar med vänner och familj, men för dig med hund finns det anledning att vara extra försiktig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Veterinärer varnar nu på STT Info för de faror som grillmat och andra livsmedel kan innebära för våra fyrbenta vänner.

Att vara medveten om riskerna och vidta försiktighetsåtgärder kan hjälpa till att säkerställa att din hund håller sig säker och frisk under grillsäsongen.

Stå på dig när din vovve ger dig dessa ögon i hopp om ett ben från grillen. (Foto: Caisa Rasmussen / TT)

Ben, fettrik mat och kryddor kan orsaka allvarliga hälsoproblem för hundar, vilket gör det extra viktigt att vara medveten om vad som är säkert att ge dem i sommar.

Mat med högt fettinnehåll, såsom korvar och fettrik kött, kan orsaka pankreatit, en inflammation i bukspottkörteln. Symptom på pankreatit inkluderar kräkningar, diarré, buksmärta och i svåra fall kan det vara livshotande.

”Personligen skulle jag inte ge hunden några ben alls. Om man ändå vill ge hunden ett ben, bör benet vara så stort att hunden inte kan få i sig annat än köttet”, säger Lotta Silfverberg, veterinär på Evidensia Djursjukhuset Mevet, till STT Info.

Grillat – den stora boven

Många grillade rätter är kryddade eller marinerade med ingredienser som lök, vitlök och kryddor som är giftiga för våra fyrbenta kompisar. Dessa kan orsaka mag-tarmproblem och i vissa fall förgiftningssymptom.

ANNONS

Ben från grillat kött kan splittras och orsaka inre skador. De kan fastna i din vovves tarmar eller punktera mag-tarmkanalen, vilket kan leda till allvarliga medicinska nödsituationer.

Även om du känner att du har koll kan ditt djur av misstag råka få i sig något olämpligt. Se då till att vara uppmärksam på symptom som kräkningar, diarré, slöhet, eller buksmärta.

Vid dessa tecken bör du omedelbart kontakta en veterinär.

Se även:

Börjar din hund åldras? Spana in tecknen. News55

Så får du din hund att bada i sommar. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS