News55

Kockens bästa tips: Så räddar du mat från att slängas

Kockens bästa tips: Så räddar du mat från att slängas
Kocken Paul Svensson brinner för att inte slänga någon mat. Med smarta knep tar han tillvara på det mesta av råvarorna i köket. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Stjärnkocken Paul Svensson har en brinnande passion för mat, hållbarhet och att minska matsvinnet. Här kan du läsa hans tips att testa hemma i köket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att inte slänga någon mat är Paul Svenssons bästa hållbarhetstips. I en intervju med Femina berättar han hur han själv går tillväga med sin mat hemma i köket.

– Jag sparar väl egentligen allt. Citroner som jag har pressat ur gravar jag och gör till en smakbärare eller kokar marmelad på. Kaffesump och äggskal sparar jag till mina odlingar och kokvatten och stekvätska sparar jag för att göra olika buljonger av, säger han till tidningen.

Släng inte detta

Han tar tillvara på det mesta av råvarorna, till exempel blasten från grönsakerna.

– Det går att göra otroligt mycket med det – tabbouleh är ett ypperligt exempel! Finhacka morotsblast och rödbetsblast och blanda med finhackad tomat och citron samt bulgur eller couscous. Eller skär ner blasten grovt, häll över några droppar olja och salt, massera blandningen och rosta den i ugnen på 150 grader – då blir det som en god, saltig topping till resten av maten, tipsar stjärnkocken i Femina.

Kockens bästa tips: Så räddar du mat från att slängas
Mat som passerat utgångsdatum behöver inte per automatik slängas, mycket går att använda längre än så. Foto: TT
ANNONS

Mat håller längre

Enligt Paul Svensson ska man inte heller vara rädd för mat som passerat bäst före datum.

ANNONS

– Mycket av den mat som gått ut är inte dålig, datumet är en kvalitetssäkring utifrån smak och doft. Sedan är det skillnad på livsmedel som grönsaker och mejeri eller kyckling. Animaliska produkter med en sista förbrukningsdag ska du kanske inte konsumera. Är en grönsak på gränsen att gå ut, skär bort det som börjar bli mjukt och genomskinligt och frys in resten för att ge det en chans till att använda det.

Passion och frustration

Han berättar att hans brinnande intresse för att tänka hållbart och ta tillvara på all mat har växt succesivt. Han känner passion för att förändra men också en frustration över problemen som finns.

– Om jag skulle slänga en morot kan jag se den där bonden framför mig som har lagt ner sin själ för att vi ska ha mat på bordet, trotsat väder, vind och klimatförändringar för att lyckas. Det finns dessutom de i världen som inte har mat på bordet. Av ett solidariskt skäl mot världsbefolkningen försöker jag undvika att slänga något, säger han till Femina.

För att lyfta frågan om matsvinn var nyligen Paul Svensson med på ett event och lagade mat som egentligen skulle slängas från butiker. Det blev ett uppskattat och inspirerande initiativ.

Läs mer:

Organisera maten bättre – minska matsvinn

Så kan du bli miljonär i köket

ANNONS

Expert: Så förvarar svenskarna sin mat fel

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS