News55

Årets algblomning har börjat

Artikelbild
Algblomningen i Östersjön tyder på ett hav i obalans. Arkivbild. (Foto: Kustbevakningen)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Ytansamlingar av de giftiga blågröna algerna har redan setts utanför den gotländska kusten, varnar Världsnaturfonden, WWF.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Tyvärr ser vi att utsläppen av kväve ökar och det beror på utsläpp från våra aktiviteter. Det är det vi alla gör och konsumerar som driver på övergödningen”, säger Mats Johansson, expert på vattenförvaltning och övergödning på WWF, i ett pressmeddelande.

Med junivärmen kom algblomningen i gång utanför Gotland, vilket är ovanligt tidigt.

Algblomning är normalt och förekommer i alla sjöar och hav. Men den har blivit ett problem då den förökat sig i takt med att stora mängder växtnäring släppts ut av jordbruken runt Östersjön som skapat ett övergött hav. Utsläpp från reningsverk, industri och enskilda avlopp bidrar också.

Utanför Bohuslän orsakar algerna redan fenomenet mareld. Men det är inte bara utsläppen som ligger bakom det. Även klimatförändringarna bidrar till havens uppvärmning och algerna trivs i värmen.

“Havens uppvärmning påverkar och stressar dem och gör det ännu viktigare att minska övergödningen. Vi vet ännu inte vad det blir för effekter, men den snabba uppvärmningen av både världshav och Östersjön är mycket oroande och vi vet vad som behöver göras”, säger Mats Johansson.

Enligt WWF handlar det om åtgärder som att precisionsgödsla, hålla jordbruksmark bevuxen året runt så att kväve och fosfor stannar kvar i marken och att förbättra reningsgraden på avlopp.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS