News55

Naturliga ämnen som håller myggen borta

Myggmedel till vänster och en mygga som sticker, till höger. Vanliga myggmedel innehåller DEET, som är klassat som bekämpningsmedel och kan irritera huden. Här ger en myggforskare tips på några naturliga myggbekämpare
Vanliga myggmedel innehåller DEET, som är klassat som bekämpningsmedel och kan irritera huden. Här ger en myggforskare tips på några naturliga myggbekämpare. (Foto: till vänster Janerik Henriksson/Scanpix och till höger Jonas Ekströmer/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Mygg kan förstöra den ljuvligaste sommarkväll, men det finns naturliga och giftfria myggmedel som kan hålla myggen borta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myggforskaren Marcus Stensmyr är lektor vid Biologiska institutionen på Lunds universitet och han vet hur du kan bli av med myggen, det skriver Icakuriren.

Han förklarar att myggor har ganska bra syn och därför ser oss på håll, när de kommer närmare luktar de sig först till koldioxiden i vår utandningsluft, därefter känner de lukten av vår svett, vilket triggar dem.

När en mygga har landat på vår hud smakar den först på oss med fötterna, sedan använder den sin sugsnabel för att spruta in sitt saliv som hindrar vårt blod från att koagulera, sedan suger den blod.

Kroppens immunförsvar

Myggbett rodnar, svullnar och kliar på grund av att vår kropps immunförsvar reagerar på myggans saliv, en del märker knappt av det och andra är känsligare.

Att en del av oss blir mer myggbitna än andra handlar inte om hur mycket vi svettas.

“Det är snarare kompositionen av bakterier på huden som lockar dem. Det hjälper inte att duscha eftersom dessa bakterier är svåra att duscha av”, säger Marcus Stenmyr för Icakuriren.

Han förklarar att för att sliuppa myggen måste vi bryta deras jakt vid doften. Många av dagens myggmedel innehåller dock bekämpningsmedlet DEET som kan irritera vår hud och våra ögon.

ANNONS
ANNONS

Naturliga myggmedel

Marcus Stenmyr berättar att DEET även löser upp plast och kan skada moblitelefoner och annat av plast. Han och hans kollegor har forskat om naturliga myggmedel.

“Vi har undersökt kattmynta som innehåller ämnet nepetalakton som myggen avskyr. Myggen gillar heller inte basilika, timjan, mjölkört, malört och fläderblad”, säger han till Icakuriren.

Han ger rådet att ställa några kvistar av någon av de kryddväxter som myggen ogillar på bordet på balkongen eller altanen.

Grapefrukt mot mygg

Snart kan det enligt honom finnas ett effektivt myggmedel som innehåller grapefrukt, något som han säger är megaeffektivt och håller myggen borta.

“I skalet finns ett ämne som heter nootkatone och det gör att det luktar grapefrukt för oss men för myggen är det avskräckande. Det påverkar myggens nervsystem, de får ett epileptiskt anfall och tuppar av”, säger han till Icakuriren.

Nootkatone är ett godkänt medel mot mygg i USA, men i Europa är det ännu inte godkänt.

ANNONS

Marcus Stenmyr tror dock att det ganska snabbt kommer bli godkänt även här för ämnet används redan här, i tvål och schampo med grapefruktdoft.

Undvik myggen

Rödbetsskal kan hjälpa till att locka bort myggen från platsen där ni vill sitta, det innehåller ämnet geosmin som mygg tycker luktar jättegott.

Marcus Stenmyr berättar att mygg föredrar mörka färger och tycker sämre om ljusa färger, han säger att du blir osynlig för myggen i rosa.

Och om vi är lugna biter de mindre än om vi springer, hoppar och skuttar.

Knepet som får myggbett att sluta klia

Det finns ett enkelt knep som gör att du slipper kliande myggbett, men det är antagligen inte många som känner till det.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS