News55

Så blir din villatomt klimatsmart

En villatomt. Här får du tips på hur du kan göra din villatomt klimatsmart.
Här får du tips på hur du kan göra din villatomt klimatsmart. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Du kan göra din egen villatomt med gräsmatta och några rabatter mer miljövänlig så att den blir klimatsmart och bidrar till ett bättre klimat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är enkelt att göra din trädgård till en hållbar plats där växter, insekter och vi människor trivs, det skriver PRO Pensionären.

Susanna Rosén är författare, journalist, fotograf och biolog har skrivit en bok om Klimatsmart trädgård.

Låt stå

Hon vill att alla som gillar trädgårdsskötsel ska börja tänka i nya banor och enligt henne är att utgå från det man redan har det som är mest klimatsmart.

Har du fruktträd på din tomt tycker hon att det är det bra om de får stå kvar, de ger skugga på sommaren och det är perfekt både för människor och för växter.

Hon förklarar att skuggan gör att växterna avdunstar mindre, vilket i sin tur gör att du inte behöver vattna lika mycket.

ANNONS

Ängslik gräsmatta

Susanna Rosén förklarar att har du redan växter som trivs på platsen så är redan det klimatsmart. Då behöver du exempelvis inte hålla på att förändra jorden.

ANNONS

“Vill man ha nya växter är det bra om det är flera nyttor med de växter man kompletterar med, att de är blommande växter som ger nektar åt pollinerande insekter, att det går att skörda och kanske äta”, säger hon till PRO Pensionären.

Istället för att klippa din gräsmatta ska du låta den bli mer ängslik, enligt Susanna Rosén är en klippt gräsmatta det artfattigste du kan ha och det är inte bra för klimatet.

Om ängsväxter tar sig in på din gräsmatta tycker hon att du ska klippa gräset runt dem så att de får vara kvar, när de gått i frö och vissnat kan du klippa ned dem.

Gör du så kommer det bli fler och fler ängsväxter i din gräsmatta så att du till slut har en äng. Det går också att köpa en ängsplantering på rulle.

Bannlys gifter

Pollinerande insekter mår bra av många olika växter, och de gillar särskilt ängsblommor, så det är bra att ha det i sin trädgård.

Det är så klart också viktigt att du ser till att inte använda gift i din trädgård, det är inte klimatsmart.

“Bannlys gifter och kemikalier. Använd bara sådant som är ekologiskt och återanvänd trädgårdsavfallet. Det sorgliga är alla som städar sina trädgårdar, tar bort allt som kan bli till näring, kör det i stora säckar till tippen och sedan åker till trädgårdsbutiken och köper gödsel och torrmull”, säger Susanna Rosén till PRO Pensionären.

ANNONS

Expert: Så får du djur att trivas i din trädgård

Vill du ha grodor och kräldjur i din trädgård? Claes Andrén som är pensionerad professor i bevarandebiologi har delat med sig av några knep i tidningen Senioren.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS