News55

Tröst för danskar: finaste, klassiska smörrebrödet

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 08 juli 2021Publicerad: 08 juli 2021

Visst led vi med Danmark i kväll. Semifinalförlust på straff i EM. Men vi tröstar oss och våra rödvita vänner med det finaste av smörrebröd!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stjerneskud (som förstås betyder stjärnskott) är en dansk delikatess sedan 1962, då det uppfanns av smörrebrödsdrottningen Ida Davidsen i Köpenhamn. Anledningen var den ryske kosmonauten Jurij Gagarins besök i Kongens By. Ida Davidsen hyllade honom med en läcker skapelse, formad som en raket. Den bestod av en friterad och en kokt rödspättafilé med svart kaviar, räkor, sparris och citron på rostat franskbröd. Snart fanns den på alla danska krogar, ofta också med majonnäs eller Rhode Island-sås och mycket grönt.

Hur gott som helst. Men inte helt oomstritt. Den danske stjärnkocken, Bocuse d´Or-vinnaren Rasmus Kofoed fick 2005 sparken från det kända lyxhotellet d´Angleterre när han vägrade sätta upp stjerneskud på menyn.

Lite pyssligt att laga är det, men väl värt besväret. Prova! Och jag garanterar: det är inte många danskar som inte glömmer EM-förlusten om man ställer ett stjerneskud framför dem, gärna tillsammans med en kall pilsner och en liten Aalborg…

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS