News55
Detta är en sponsrad artikel

Aina Bergvall: Därför är årets julklapp hotad

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 dec. 2021

Julefriden är återigen hotad och det återstår att se vad det blir av våra klappar under granen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Årets julklapp är, det har Handelns utredningsinstitut kommit fram till, entré till ett evenemang. Detta konstaterande gjordes innan vi hört särskilt mycket talas om den där Omikron, inkräktaren som nu hotar både hälsan, festhumöret och julefriden. Många inhandlade biljetter till konserter och teaterföreställningar riskerar att bli omöjliga att utnyttja. Evenemangen utomhus är som bekant färre den här årstiden, men kanske kan någon som blir glad för en biljett till en bandymatch ändå få sin upplevelse som julgåva? 

För egen del har jag satsat på att äntligen se baletten Svansjön, något jag önskat mig riktigt länge, och har nu alltså bokat plats på Kungliga Operan. Men räcker det att visa att man fått sina tre sprutor för att bli insläppt? Och stannar även den mest hängivna balettfan hemma om en oidentifierad snuva slår till? 

Det är inte konstigt att restaurang- och underhållningsbranschen ser utvecklingen med fasa. Vi hade ju precis börjat återvända! Gått på bio, ätit på krogen, sett en teaterpjäs, strövat runt på en konstutställning. För efter den långa perioden med påbjuden isolering finns behovet där, ett stort svart hål som man så gärna vill fylla med något. Kulturell näringsbrist måste självklart botas! 

För matmänniskorna är tiden före jul otroligt viktig, eftersom det är den verkliga högsäsongen med julborden som pågår och nyårsfesterna som planeras in. De första julbufféerna dukas upp redan i november, och den som var tidigt ute hann kanske med. Fast vi som hade bokat i mitten av december, vi fick vackert finna oss i att hela arrangemanget ställdes in. Där står krögaren med sin personal, lager av skinka, frestelse, sillar, patéer och lutfisk som ingen ska äta. Klart att det svider, både i hjärtat och i kassan! 

Då återstår att se vad som händer med de där biljetterna som väntar under granen. Kanske har de giltighetstid som kan förlängas? Gäller de ett enstaka evenemang får man innerligt hoppas att det går att få pengarna tillbaka.  

Det hade möjligen varit en bättre idé att botanisera bland prylarna som fått etiketten ”Årets julklapp” förr om åren. Bakmaskinen som var först ut (1988) kunde få sin renässans, en varm mössa (2003) kommer alltid till pass, medan CD-skivan (1995) låter som en mer tveksam satsning. Men hur vore det med en wokpanna (1990)? Mat ska vi ju ändå ha! Spikmattan (2009) kan inte ges till vem som helst, men det lär finnas entusiaster som fortfarande ligger på en sådan och möjligen kan nya komma till. Små smidiga hörlurar (2012) kan vara bättre, eftersom promenerandet inte kommer att ta slut på länge än och då passar det med en ljudbok, musik eller en podd i öronen som sällskap. 

Vi hoppas alla på en god jul! Det kan man förvisso aldrig vara säker på att det blir, men som världen ser ut just nu känns det osäkrare än någonsin. 

ANNONS