News55
Detta är en sponsrad artikel

Billiga fisken blir helgens lyxmiddag

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 27 nov. 2016Publicerad: 27 nov. 2016

Extrapris på rödspättafilé i dag och herrejösses vad god den blev, ugnsbakad med smör och vitt vin! Dessutom: vilken harmonisk mättnad man känner efter en fiskmåltid, rena lyckan. Ta mitt såsrecept!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

046

Fina filéer av rödspätta är härligt mjälla och smakrika. Så här blev de till en lördagsmiddag som fick smaklökarna och hela kroppen att sjunga:

Ta två hyfsat stora filéer per person, salta lätt och rulla eller vik ihop dem med en klick smör inuti.

Lägg dem tätt i en ugnsform, häll på en deciliter torrt vitt vin och hyvla över lite mer smör. Täck med folie och ställ i ugnen på 225 grader.

Förbered såsen medan fisken står i ugnen: häll 2 dl crème fraîche och 1 dl grädde i en kastrull eller sauteuse. Tillsätt ½ fiskbuljongtärning och 1-2 msk riven eller finhackad hårdost (västerbotten, emmentaler eller liknande). Sjud såsen, som ska vara tjock innan man tillsätter mer vätska.

När fisken är klar, efter c:a 15 minuter (låt den inte stå för länge, överkokt fisk är hemskt!), häller du av vätskan från formen ner i såsen. Håll fisken varm medan du smakar upp såsen med pressad citron och lite finmald vitpeppar. Vispa. Är den för tjock nu, så tillsätt lite vatten. När den har lagom konsistens rör du ner 2 msk finklippt dill. Ge den ett snabbt uppkok.

Lägg upp fisken på tallrik, häll över såsen och servera med kokt mandelpotatis. I kväll kompletterade jag också med lite färska räkor (som inte får koka en enda minut, då blir de sega), men det är faktiskt inte alls nödvändigt. 

Den som vill dricker förstås ett gott vitt vin till. Själv föredrar jag källarsvalt lageröl. Vatten är inte heller så dumt…

ANNONS

Man tröttnar aldrig på fisk, och vad lätt det är att laga!

ANNONS