News55
Detta är en sponsrad artikel

Grönsaksutbudet är ofta skandal! Upptäck den bästa örten av alla...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 01 maj 2016Publicerad: 01 maj 2016

Huka er, livsmedelshandlare, här kommer en snyting! Och skärper ni er inte, kommer det en till. Det handlar om era slokande grönsaksavdelningar - och i dag mest om det bedrövliga utbudet av kryddörter. Och om den nästan totala frånvaron av den godaste grönsaken av alla. Läs här vilken det är!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I många av de butiker jag besöker inskränker sig urvalet av örter och sallater till berg av platspackad isbergssallat och oändliga rader av basilika i krukor. Goda grejer, javisst, men nog kunde man begära lite mer?

Den flitiga familjen Kårfors på Ekerö utanför Stockholm odlar  sen mer än 20 år de härligaste örter och sallater, 200.000 krukor i veckan, under namnet Orto Novo (“den nya örtagården”). Går man in och tittar på deras produktlista, kan man räkna till 61 sorters grönsaker. Och då undrar jag, kära ICA-, Konsum- och Hemköphandlare: har ni en susning om vad mycket gott och nyttigt ni kunde erbjuda oss kunder, bara ur den här firmans sortiment? Skulle det vara så vågat att nån gång försöka gå utanför standardbasilikan? Var sitter det fast?  Är ni totalt fantasilösa?

Kollar man kårforsarnas digra sortiment hittar man spännande saker som örtselleri, ananassalvia, rachad, mizuna, isop, calamintha, kanelbasilika – plus 54 sorter till. När såg ni dem på ICA?

 

 

Det finns en kryddväxt som jag personligen älskar över nästan alla andra: den vackra men sköra och ojämförligt läckra vattenkrassen. Alltså inte den lilla smörgåskrassen, som säljs i små fyrkantiga plastlådor (den är också god), utan den större, som ser ut så här:

009

Smaken är pepprig och frisk, och vattenkrassen passar perfekt till både kött, fisk och fågel, i sallader och på smörgås. Nyttig som tusan lär den också vara (så klart).

ANNONS

Aldrig glömmer jag en måltid på en fransk bistro, som visade sig enbart bestå av en skiva kolgrillad, mör entrecôte och en stor driva välsmakande vattenkrasse. Inget mer. Urläckert.

Finns det nåt Vattenkrassens Vänner? Nån Vattenkrasseakademi? I så fall anmäler jag mig gärna som oavlönad pr-man.

I väntan på det kvarstår uppmaningen till alla livsmedelshandlare som känner sig träffade: skärp er på grönsakssidan! Ta in fler, fräschare – och gärna billigare – örter och sallater! Framförallt: upptäck vattenkrassen!

ANNONS