Här är kvällens nobelmeny! Otänkbar för tio år sen, suveränt trendig 2018. Och snart kan även vi som inte är bjudna på nobelfesten äta den.
Här är årets nobelmeny - (och så småningom kan vi också äta den)
Mest läst i kategorin
Mästerkocken Tom Sjöstedt har komponerat maten till över 1.300 gäster i Blå Hallen i Stockholms stadshus i kväll. Och den prisbelönte konditorn Daniel Roos har gjort desserten. Det här får kungen & c:o njuta av:
Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum
Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin
Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.
Det hade man gärna smakat, eller hur? Men chansen finns – lite senare! Restaurang Stadshuskällaren erbjuder alla menyer som serverats på nobelfesterna sen 1901.
Stadshuskällaren ligger med ganska diskret entré alldeles under själva stadshuset och är väl värd ett besök även om man inte vill leka nobelgäst. Just nu kör man (förstås) julbord, men sen ska årets nobelmeny kunna begås. Vilket låter spännande för oss som knappast gör oxmärgscrust, krassekum eller kantarellkräm hemma…