News55
Detta är en sponsrad artikel

Här lagas toppenfin seniormat!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 apr. 2016Publicerad: 03 apr. 2016

Rårakor med fläsk. Torsk med äggsås (mycket sås!). Porterstek. Det är favoriterna när gästerna på uppländska Solhem njuter av proffslagad mat. I flera år har det larmats om usel äldremat. Det är säkert befogat på vissa ställen. Men inte här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I helgen publicerade DN en undersökning om vad äldre människor tycker om maten som serveras på olika sorters kollektivboenden. 20 procent var mer eller mindre missnöjda.

20 procent? Det betyder ju att 80 procent skulle vara nöjda, eller i varje fall inte missnöjda?

Förmodligen är det väldigt olika på olika ställen. Jag åkte till Solhem utanför Älmsta i Roslagen, där 50 seniorer bor i kooperativa hyresrätter, och där man är mäkta stolt över sin mat, som lagas av mästerkocken Günter Lippert. Hamnade mitt emot 95-åriga Gudrun Dahlgren och hennes dotter Maud. Vi fick fläsk med löksås, ostgratinerad blomkål och färgrik sallad. Alltsammans väldigt gott, vackert, vällagat och varmt.

006

– Här njuter vi av varje måltid, försäkrar Catharia Nordgren, ordförande i Solhem. Och vi är så glada över att ha fått hit en oerhört proffsig kock.

Günter Lippert, med meriter från bl.a. Grand Hotell i Stockholm, drev cateringverksamhet i Norrtälje när han nappade på en annons från Solhem, som sökte en skicklig kock. Där fanns ett sprillans nytt, fint kök, och därifrån sköter han numera cateringen och lagar dessutom maten åt de boende.

Han gör allt från grunden. Här finns inga såspulver, halvfabrikat eller onödiga tillsatser. Jag hittar honom vid en jättegryta med ljuvligt doftande kalvfond:

007

ANNONS

-Det är roligt att laga mat åt de äldre. De har mycket större känsla för mat och mycket mer kunskap än unga människor. De uppskattar mat som gjorts på riktiga, färska råvaror.

Rätter med smakrika såser, gjorda med hemkokta fonder som bas, älskar man på Solhem. Slottsstek med gräddsås, dillkött, pannbiff med löksky. Men fisk är också poppis, det serveras två gånger i veckan. Det vattnas i munnen när Günter drar igång:

– Ångkokt lax med gräslökssås går hem! Och fiskgratäng med sparris! Och kokt torsk med äggsås! Och…

Potatis ska det vara till. Ris och pasta är inte lika kul.

Gudrun och Maud och jag är överens om att maten är livets bästa krydda.

005

Hemma igen ringer jag den kloka och entusiastiska Christina Möller, tidigare chef för Coops provkök och fortfarande ledande i nästan allt som har med mat att göra i Sverige:

– Att få äta bra mat blir bara viktigare ju äldre man blir. Vi måste lyfta äldrematen i Sverige, höja nivån kraftigt!

ANNONS

– Och det är också viktigt med allting kring måltiden. Att tänka på att duka fint och skapa en skön och trivsam miljö i matsalen, t.ex.

Jättesvårt kan det knappast vara att förbättra matnivån för våra seniorer. Varför inte börja med ett studiebesök på Solhem?

 

 

ANNONS