News55
Detta är en sponsrad artikel

Höstgott: stek, svamp och spanskt vin

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 01 okt. 2021Publicerad: 01 okt. 2021

Det är viltsäsong, och här blir det hjortstek med gräddig sås, svamp, gelé, och utvalt vin till helgen. Provlagade häromdan - och så mört det var!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tänk vad naturen kan ge: svart trumpetsvamp från närliggande skog, gelé på egna vinbär (de räckte till två deciliter i år…) och brässerad lök från grannen tomatdrottningens odlingar.

Och så viltkött, då. Själv skulle jag aldrig komma på tanken att jaga, tur att det finns andra som gör det.

Affärerna lockar just nu med hjortkött. Jag köpte en stek. Tyvärr framgick det inte om det var dovhjort eller kronhjort.

Jan Guillou säger att det senare är bäst, så det hade varit kul att veta. Den här var i alla fall oväntat mör och saftig efter långsam stekning i 125 grader.

Såsen är mer än halva upplevelsen av en lördags- eller söndagsstek! Svår att göra är den ju inte heller: all steksky kokas ihop med vispgrädde och förstärks med lite soja och koncentrerad köttbuljong. Gärna också en sked god gelé och ett par timjankvistar, plus kanske lite redning.

Mandelpotatis tycker vi här hemma är särklassigt bäst till nästan allt, och svart vinbärsgelé (i nödfall lingonsylt) är ett måste till en stek. Några morotsbitar och en lök som puttrat i samma gryta som steken fick också följa med på fatet:

Vinet heter GR-174. Undrar du varför, så är det namnet på den vackra vandringsled som går genom vinregionen Priorat i spanska Katalonien.  Smakrikt och fruktigt med välbalanserad fatkaraktär, passar utmärkt till en god köttbit med svamp.

ANNONS

Inlägget publiceras i samarbete med Wine Affair. Vinet finns på spanienhyllan på Systembolaget och kostar 169 kr, artnr 2770.

ANNONS