News55
Detta är en sponsrad artikel

Hundraåringarna som klev ut från SVT och försvann

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 03 okt. 2015Publicerad: 03 okt. 2015

Sveriges Radio och Sveriges Television är företag med en rik historia. Men så mycket levande är den inte, skiver Leif Schulman i dagens erfarna tanke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av konsekvenserna med att SVT har så bråttom med att göra sig av med folk som passerat 65 år är att historielösheten sprider sig. Sveriges Radio och Sveriges Television är företag med en rik historia. Men så mycket levande är den inte.

      LÄS MER: Därför tröttnar jag aldrig på Claes Elfsberg

När SR fyllde 90 år för någon tid sedan ställde man bland annat till med en stor kunglig gala på Berwaldhallen. Där hyllades också en lång rad av de profiler som skapat Sveriges Radio unika ställning hos lyssnarna. Men man glömde bort en av de största, Lennart Hyland. ”Ungdomligt oförstånd” skämtade delar av redaktion.

I sommar skulle en rad av våra alla tiders populäraste filmskådespelare ha fyllt 100 år. 1915 var året som såg Sickan Carlsson, Ingrid Bergman, Signe Hasso, Birgit Tengroth och Hasse Ekman födas. Och i England föddes samma år Lilian Graig, som så småningom skulle bli prinsessan Lilian, prins Bertil brud.

Hur har då Sveriges Television firat dess populära 100-åringar? Inte alls! Jo, man har förvisso sänt några filmer med Sickan Carlsson och några av Hasse Ekman. Men dessa har sänts som matinéfilmer utan varken pukor eller trumpeter. Hasse Ekmans ”Med glorian på sned” fick överrubriken ”Hasse Ekman 100 år”, men Sickan Carlsson filmer fick ingen sådan stolt presentation.

Inte heller när man lade in Ingrid Bergmans ”Casablanca” i tablån gjorde man det med någon extra rubrik. Ingen av filmerna bevärdigades med någon kortare introduktion. Vad beror detta på? Uppenbarligen hade någon någonstans koll på att trion fyllt 100. Tyckte man att det räckte med att slänga in filmer med dem en vardagseftermiddag och låta tittarna själva gissa varför det helt plötsligt gick tre Sickan-filmer samma vecka.

Material saknas inte inom varken SR eller SVT. Här finns ett digert arkiv med gamla journalfilmer från SF, framträdanden ur gamla underhållningsprogram som ”Hylands Hörna” (där Sickan Carlsson var stadig gäst, bland annat ihop med Kar de Mumma) eller ”Här är ditt liv”.  Min gissning är att ingen inom SVT längre vet vilka dessa legendarer inom svensk underhållning längre är.

      LÄS MER: Har det någonsin gjorts sämre lördagsunderhållning?

ANNONS

Jo, Ingrid Bergman vet man vem det är för där är SVT medproducent till den stora dokumentären ”Jag är Ingrid” som gör succé på biograferna. Den kommer så småningom att sändas i SVT, men det ursäktar inte att man helt (ja, förutom ”Casablanca”) negligerar en av våra största stjärnor.

Stor var ju också Signe Hasso, som liksom Ingrid Bergman har en stjärna på Walk of Fame i Hollywood. Henne orkade inte ens SVT leta fram någon matinéfilm till. Ej heller hittade man någon film med Birgit Tengroth värd att visa, trots att hon gjorde över 50 filmer. Hundraåringar som klev ut från SVT och försvann.

Historielösheten breder ut sig över Sveriges Television.

ANNONS