News55
Detta är en sponsrad artikel

Hur många timmar behöver man sitta i sminket för att förvandlas till “kvinna i topposition”?

Artikelbild
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 30 maj 2016Publicerad: 30 maj 2016

Många kvinnor bär på en mörk hemlighet: sitt osminkade jag. Skulle de bli påkomna med det hade de tappat sina superkrafter direkt, och försökt slinka undan i något mörkt hörn för att skämmas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ja, jag talar i allra högsta grad av egna erfarenheter. Jag känner mig utsatt och mindre värd när jag ger mig ut i det offentliga utan en rustning av smink, hårfix och något så när välgenomtänkta kläder. Och för varje år som går tar det längre tid att bli presentabel för omgivningen. Jag tar förmodligen längre tid på mig att göra mig i ordning för att åka till Hemköp, än Stefan Löfven gör inför att gå på Nobelfest.

      LÄS MER: ”Bra att du inte målar dig runt ögonen, mormor”

Och apropå Löfven, att det inte bara är jag som känner så aktualiserades när Aftonbladetkrönikören Kerstin Weigl i helgen skrev en krönika om den nytillträdda vice statsministern Isabella Lövin och hennes (enligt krönikören) alltför okammade, osminkade och stillösa uppenbarelse. Något som fick sociala medier att koka över av indignation.

Varför var det då så många som tyckte att det var beklämmande att läsa en kolumn som kommenterar detta, men som lämnade alla lunsiga och oborstade män helt okommenterade? (Förutom att hon beskrev Löfven som “nedhälld i mörk välsittande kostym”. Jag vet inte hur det är med er, men jag tänker väldigt sällan på ordet “nedhälld” när jag studerar vad Löfven har tagit på sig.)

      LÄS MER: Här ger Kinberg Batra igen för Gardells frisyrskämt

När skådisar haft någon roll med avancerad mask brukar man prata om hur många timmar de fick sitta i sminket varje dag inför sina scener. Frågan är hur många timmar man behöver sitta i sminket varje dag för att förvandlas till “kvinna i topposition”? Fler eller färre än någon av hobbitarna? Fler eller färre än snubben som var Chewbacca?

Om jag skulle lagt alla timmar jag tillbringat framför spegeln på något annat hade jag säkert kunnat ha låt oss säga en fet examen av något slag istället. Eller skrivit en bok. Eller haft väldigt många fler sovmorgnar.

      LÄS MER: Isabella Lövin i fokus

ANNONS

Tänk vilken fördel exempelvis Hillary Clintons manliga motståndare har. De kan hoppa in i den givna kostymen direkt från sängen utan att någon tänker nämnvärt på om de ser slitna eller omatchade ut. Om Hillary däremot har en dålig hårdag blir det nyhetsstoff för veckor framöver.

Jag tycker verkligen om att göra mig och känna mig fin, men jag inser också vilken boja det är att inte ha valmöjligheten att låta bli. Vilket kvinnor i publika roller alltså inte verkar ha. Detta blir helt enkelt ytterligare en hämsko för att lyckas gentemot männen i samma sits. Och det är denna hämsko som ytterligare cementeras när vi skriver krönikor som är kritiska mot okammade kvinnliga politiker som inte använder mineralpuder.

ANNONS