Som vanligt var det en ljuvlig mathelg. Men nu måste det bli en snabb ändring! Jag menar, till jul och nyår går det ju inte att hålla vikten, det är som en naturlag. Man går upp nåt alldeles för jäkligt. Så nu gäller det att först gå ner i rask takt för att inte nettot ska bli för högt. Och för att man ska matcha uppgången i jul. Dags att prova 5:2!?
I jul går vi upp, men först ska vi ner! Vem har de effektivaste matråden?

Mest läst i kategorin
Helgen började som vanligt med fredagsmys i form av ett par drajor med ost och kallskuret. Därpå en vansinnigt god, smörstekt gösfilé med knaprigt skinn och ett urgott smör, som ni måste ta receptet på:
25-50 g smör per person
Ett par hackade ansjovisfiléer
1 msk citronsaft och lite rivet citronskal
1 msk finhackad rödlök
en knivsudd vitpeppar
Rör ihop alltsammans och ställ kallt.
Urgott till all fisk, säkert även till kött eller fågel.
Fredagsfrossan kröntes med olika sorters glass, te och kakor.
Lördagen bjöd sen på färska skaldjur, ugnsstekt kyckling med rotsaker och ostkaka med grädde och körsbärssylt.
Och på söndagen lite rester efter städning av frysen; tänk vad gott sånt kan vara! En ramslökssoppa från i somras, ljuvligt smakrik, med västerbottenpaj, och ett par goda sillbullar i korintsås. Små portioner, inte så många kalorier, det var nästan så att man kunde räkna in första 5:2-dagen. Tills det sprack nyss, strax före midnatt, när det som var kvar av ostkakan pockade på att bli uppätet, med mera grädde och sylt.
Så 5:2 får starta i morron. Om inget oförutsett inträffar. Särskilt svårt kan det ju inte vara, eller hur? Bara på det psykologiska planet, tycka-synd-om-sig-själv-känslan är ju en plåga.
Men alltså, 600 kalorier får man ju äta som karl under en 5:2 dag. Hur många räkor – utan såser och rostat bröd och smör och ost – är väl inte det? Med lite fantasi är det förstås massor av gott man kan klämma in under 600 kalorier.
Nån som har speciellt bra tips? Tas tacksamt emot. Men snabbt, snart är julmaten över oss…