News55
Detta är en sponsrad artikel

Jag blir generad när vuxna karlar ligger och spelar teater på gräsmattorna

Artikelbild
STOCKHOLM2016-06-13
Pia Erlandsson
Pia Erlandsson
Uppdaterad: 17 juni 2016Publicerad: 17 juni 2016

Det är fest just nu för oss som gillar fotboll. EM går på perfekta tittartider för en pensionär. Match 1 och så middag. Match 2 och kaffe på maten. Match 3 och så hopp i säng.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag störs inte av Sveriges dåliga passningsspel och tveksamma avslut. Jag har inte haft några högre förväntningar på Hamréns sista turnering med gänget.

Däremot finns det annat som stör. Som det här eviga rullandet. Jag har stor förståelse för att man säckar ihop efter att ha kolliderat med en muskulös motspelare. Men varför börja rulla på marken? Där ligger dessa vuxna män som ofta är så fåfänga att de rakar benen före match och rullar och rullar. Det ser bara för fånigt ut. Och idag finns det väl inte en domare som går på de här enkla tricksen.

      LÄS MER: Blod, svett och Zlatan fåfänga

Och finns det någon som kan se så oskyldig ut som en fotbollsspelare som just gjort sig skyldig till en regelvidrighet? Skak på huvudet, viftande pekfingrar, utslagna armar och uppdragna axlar. Men snälla nån, vi kommer ju att få se en repris om en liten stund och där blir det bara alltför tydligt att domaren dömt rätt. Stå för vad ni gjort och fortsätt spela.

Ta nästan vilken annan sport som helst. Ta till exempel en tuff kontaktsport som handboll. Där slängs spelarna också i backen men klagar de om de eventuellt får ett felaktigt domslut mot sig. Icke.

      LÄS MER: Om långhopprep hade varit som fotboll

En som har reagerat mot alla filmningar är Lars Lagerbäck, nu framgångsrik förbundskapten för Island. Han tycker att reglerna borde ändras så att man kan stänga av filmande spelare efter videobedömning i efterhand.  Jag hoppas att det inte ska gå så långt. Det är något trist med idrottsevenemang som avgörs av domare långt efter det att publiken gått hem. Tänk bara på seglingstävlingar där det kan ta flera timmar efter tävlingen innan man vet vem som vann.

Ändå håller jag i stort sett med Lagerbäck. Det här är fusk och får mig som tittare att bli generad åt att vuxna karlar kan ligga och spela teater på gräsmattorna i Frankrike. Men förhoppningsvis behövs ingen videobedömning i efterhand. Med resoluta domare som varnar vid filmningar kan det här förhoppningsvis vara ett övergående fenomen. Domarna är ju rätt medvetna, åtminstone på den här nivån, vilka som är de största filmstjärnorna.

ANNONS

      LÄS MER: Riggade matcher – en dödlig cocktail för idrotten

Lika genant som dessa spelares agerande är det då TV-kommentatorerna tycker att filmningarna tyder på ”gott spelhuvud”. Det har förekommit några sådana kommentarer i detta EM och det tycker jag kommentatorerna ska undvika.

Ett annat uttryck som jag tycker att fotbollskommentatorer kan låta bli är ”det allra heligaste”. Med detta menas inte något religiöst eller fotbollsspelares stora hjärta eller spelintelligens utan spelarnas könsorgan. Då de får en spark i underlivet och viker sig dubbla kan man ge sig på att någon kommentator säger något om ”det allra heligaste” – är det inte ett ganska fånigt uttryck?

      LÄS MER: Sveriges nya helgon

Slutgnällt. Det är en fröjd att vara pensionär och kunna se alla matcher. Och ett extra plus vill jag ge Ungerns 40-åriga målvakt Gabor Kiraly som spelar i ett par träningsoverallsbyxor som ser ut som om de köptes på Epa för 50 år sedan. Skönt med en fotbollsspelare som inte ser ut som om han ägnat halva förmiddagen åt att styla sin tatuerade kropp.

ANNONS