News55
Detta är en sponsrad artikel

Måste man gilla Mors dag?

Artikelbild
STOCKHOLM 20151013
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 05 maj 2016Publicerad: 05 maj 2016

Folknykterhetens dag, Första metardagen, Internationella barnmorskedagen, Internationella kebabdagen, Kristi himmelsfärdsdag och Internationella handhygiendagen till ära ...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Folknykterhetens dag firas av hävd samtidigt som Kristi Himmelsfärd högtidlighålls i kyrkorna, alltid en torsdag i maj. Men faktum är att i år, den 5 maj, slåss barnmorskor, kebab och handhygien om uppmärksamheten samma dag. Kände du till det?

Nästan alla almanackans dagar är numera öronmärkta. Och då tänker jag inte på namnsdagarna eller de officiella helgdagarna, redan inskrivna i varje kalender. Nej, det finns obegripligt ofta ett extra jubileum att komma ihåg, ett festföremål att sätta strålkastaren på, ett tema att fokusera.

Det kallas för temadagar.

      LÄS MER: “Som vuxen vill jag slippa fira en importerad amerikansk helg”

Det är ”ledarhundens dag”, ”världsbokdagen”, ”kanelbullens dag” och ”surströmmingens dag”. Harry Potter är tecknad för den 2 maj, ett fantastiskt fantasy-kalas du redan missat i år. Sedan inföll ”asociala dagen”, hur nu den lämpligen firas. I största enskildhet, förslagsvis?  Både menstruation och dragspel har snott åt sig var sitt datum. Det har pilsnerkorven, migränen, hatten och silikonbrösten också.

Vissa dagar är alltså så populära att ämnena konkurrerar om uppmärksamheten. Hårdast tycks striden stå den 15 oktober, med sju pretendenter på titeln: fetaosten, handtvättningen, vita käppen, broar, beröring, brösthälsa och landsbygdskvinnor.

Lucia, juldagarna och nyårsafton verkar tills vidare ha fått behålla sina dagar för sig själva. Men den 27 december infaller, helt logiskt, klappbytardagen, och på nyårsdagen är det pizzans tur …

      LÄS MER: Hur mycket suger årets julklapp?

ANNONS

Alltså har Morsdags- och Farsdagsbelackarna, liksom alla de som säger sig hata Alla Hjärtans Dag, helt fel. Det kan ju inte duga med den enkla förklaringen att vi manipuleras till ideliga presentköp och festliga middagar på krogen av kommersiella intressen. Vi nöjer oss helt enkelt inte med privata märkesdagar: namns- och födelsedagar, bröllopsjubileer och att påminna varandra om ”dagen-då-vi-möttes”. Vi vill mer!

Men hur går det då till när det som nyss var en alldeles vanlig vardag plötsligt får en ny funktion som temadag för ett särskilt ämne? Det visar sig att här är det fritt fram.

Den drivande och uppfinningsrike har chansen, för det finns faktiskt ingen officiell instans som bestämmer vilka ”dagar” som får finnas. Skicklig marknadsföring är vad som behövs. Att skapa en egen hemsida på nätet är första steget. Sedan är det den urgamla mun-mot-mun-metoden som gäller, i överförd bemärkelse också i sociala medier, förstås.

      LÄS MER: Den oansvarige utgivarens sak prövas aldrig – vem bär ansvar i sociala medier?

Om man lyckas få folk att nappa på idén och sprida den kan man ansöka om att få ”sin” dag upptagen på den sajten temadagar.se som ständigt uppdateras. Vissa temadagar växer sig stora och blir också internationella företeelser.

”Alla pensionärers dag” infaller den 21 augusti, någon annan (dock inte News55) har redan gjort jobbet. Den 29 september är det ”alla soffpotatisars dag”, så då kan vi luta oss bakåt med gott samvete.

Men kanske finns det någon hjärtefråga som du vill dra en lans för? Bara att sätta igång. Lycka till!

I väntan på den kampanjen får vi väl fokusera på Mors dag, sista söndagen i maj. Den firades första gången 1919 och marknadsföringen har gått utmärkt sedan dess. Utan hemsida.

ANNONS

För den som trots allt inte vill fira mamma finns ett enkelt knep: ta fram ett kommatecken. Då blir det mors, dag!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS