News55
Detta är en sponsrad artikel

När Michael Nyqvist bjöd hundra gäster på pasta i sin enrummare...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 29 juni 2017Publicerad: 29 juni 2017

Michael Nyqvist var en fenomenal skådespelare och en fantastisk människa. Och inte oäven som kock. Men en gång gick det lite snett i köket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För två år sen berättade han i “Elfving möter” i P4 om hur det gick när han skulle utspisa hundra gäster med pasta i sin lilla ungkarlslya, en etta på söder:

-Det skulle vara hemgjord pasta, hade jag tänkt. Så jag lånade en pastamaskin av en kompis. Men det gick ju inte. Det var mjöl i hela köket. Jag fick ta till köpepasta som komplement.

Och medan hundra personer dansade och tjoade i lägenhetens enda rum kokade Michael pasta i alla kastruller han hade.

-Trångt var det, och jag upptäckte att det fanns ingen plats där jag kunde hälla av all pasta. Så det fick bli vasken, som blev knökfull.

Och pastan, slevades upp ur vasken och portionerades ut till de hundra hungriga och smakade bra med Mickes hemlagade sås, tills någon fick en konstig färg i ansiktet, började hosta och spotta ut:

-Det visade sig att det legat fimpar i vasken, så en kille fick en fimp i halsen. Så han lät!

Pasta var annars en vanlig ingrediens i Michaels mathållning under ungdomsåren. Under tiden på scenskolan var det rätt knapert med ekonomin. Tidvis levde han på knäckebröd:

-Ja, men en riktigt bra middag var det knäckebröd med Aromat…

ANNONS

Intervjun med Michael Nyqvist gjordes hemma hos honom på söder i juni 2016. Hans son hade nyligen tagit studenten, och pappa Micke hade bl.a. köpt hem parmesanost till studentskivan. Enorma mängder parmesanost. Det blev massor över, hela kålskåpet bågnade av ost. Michael plockade fram ett par jättebitar och gav varsin till producenten Monika Bohman och mig.

Vi hade parmesanost hela sommaren och hösten, om jag inte minns fel räckte den nästan till jul.

Till allt annat var Michael Nyqvist också oerhört generös. Tack för allt!

 

Ulf och Michael i ett kök på söder

ANNONS