News55
Detta är en sponsrad artikel

Ohoj, surströmmmingsälskare! Vi har provat alla sorter - och ger tips till dig som inte vågat prova ännu...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 aug. 2017Publicerad: 16 aug. 2017

Äntligen surströmmingspremiär! Och tro mig, jag har provat alla märken. Här är betyg på de bästa - och ett tips för den som ännu inte vågat smaka den här delikatessen!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under ledning av surströmminsakademien öppnades det burkar hej vilt av den kunniga krögaren Malin Söderström på Moderna muséets restaurang i går. Och ett gäng kandensiska, amerikanska och japanska turister vid borden intill trodde knappt sina… näsor.

Alla de rätta tillbehören fanns på plats – mandelpotatis (den gula, fina, norrländska sorten), hackad lök, tunnbröd, stark ost, gott öl och Surströmmingsakademiens egen snaps, Saltörens Akvavit, som var farligt god. Dessutom lite annat extragodis, som messmör, gräddfil, och två varianter av rödlök, signerade hedersdoktorn i mat Christina Möller: en finhackad med dill och en marmelad med hög, sötsyrlig smak som passade perfekt till de salta fiskarna.

Surströmmingsakademiens ordförande Boo Dahlin ledde provningen och konstaterade att det här är är årets högtidligaste dag. Jag tror säkert han tycker att den slår både julafton och allsvenska seriepremiären och vadsomhelst…

Hur är då årets surisar?

Bra – men med lite blandad kvalité, tyckte vi alla i juryn. Vi testade nästan alla märken som går att köpa men hoppade över de färdigfiléade. Provade en sån burk men den var en riktig flopp. Jag gissar att det blivit något fel på just den burken, för färdigfiléade brukar kunna vara betydligt bättre.

Här är vår topplista, när smak, konsistens och utseende på firrarna bedömts och poängen räknats ihop:

  1. Hållstrands (ett litet salteri i Tierp, högst upp i mitten på bilden).
  2. Kallax hela strömmingar (den blå burken högst upp till vänster).
  3. Kallax romströmming (högst upp till höger).
  4. Oscars (den rödgula till vänster) och Mannerströms (den svarta).
ANNONS

Sen var det rätt jämnt mellan de övriga. Ingen behövde skämmas för sig.

Har du läst så här långt, gillar du förmodligen surströmming. Och gissningsvis är du inte heller purung, rätta mig om jag har fel. Av intervjuer som körts på TV i dagarna verkar det i alla fall som om ungdomar inte direkt kastar sig över de bulliga burkarna i affärerna.

Men man kan lära sig! Här är två knep:

Gör en surströmmingslåda! Jag har skrivit om den flera gånger – den var mammas specialitet förr i världen – och den är verkligen läcker. Så här: varva i en smord form lättkokt potatis med tunnskivad lök och surströmmingsfiléer. Häll över äggstanning (½ dl gräddmjölk till varje ägg; vispas) tills det täcker. Toppa med ströbröd och några skivor smör. Grädda c:a 40 minuter till gyllene färg. Servera med smält smör. Det är så vansinnigt gott! Påminner om laxpudding men har mycket mer smak.

Tips två: Gör en liten smörgås på tunnbröd, eller en “klämma” (hoprullat tunnbröd) med skivor av ljummen, kokt mandelpotatis, hackad lök och små bitar av surströmming. Täck eventuellt med tomater, som på bilden:

Den här gjorde Christina Möller. Vem kan motstå den? På torsdagsmorgonen är hon dessutom med i SVT:s Nyhetsmorgon och berättar om ovan nämnda gratäng.

Det vattnas i munnen…

ANNONS

 

 

 

ANNONS