News55
Detta är en sponsrad artikel

På matfestivalen av världsformat har jyckarna en egen restaurang

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 02 juni 2017Publicerad: 02 juni 2017

Smaka på Stockholm har öppnat, och oj, så mycket finns att smaka på. Till och med hundarna har fått en egen restaurang! Wow! Eller voff...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här lär vara en av världens största matfestivaler. Och gillar du matos (det gör jag), så missa inte en tur till Kungsträdgården i Stockholm, om du är i närheten och har möjlighet. Doften av grillat, rökt, stekt och kokt ligger tät över halva centrala Stockholm fram till och med tisdag.

Och om du är hund, så låt dig inte avskräckas. Du har fått en egen krog:

Diner for dogs, voff voff!

Som tvåbent besökare kan man göra flera fynd. Mitt främsta var det här:

Smör av opastöriserad grädde från jämtländska fjällkor, oemotståndligt gott; dyrt men lyxigt. Finns att köpa på avdelningen Mathantverk.

Finmat finns för den som vill, t.ex. fräscha ostron, som årets kock 2010, Gustav Trägårdh öppnar på löpande band och serverar med äkta champagne i Sjömagasinets tält (från Göteborg, enda utsocknes deltagare på festivalen). Och för den nyfikne berättar han med glödande entusiasm allt om ostron.

ANNONS

Gustav öppnar ostron, obs: utan handskar. Djärvt! Den glada uppenbarelsen bredvid honom heter Elin.

Här kan man också handla festivalens exklusivaste lilla delikatess: 30 gram störkaviar och ett glas Tattinger champagne. Pris 720 kronor. Billigare än i saluhallen. Och här får man riktigt glas, inte plast…

Annars vimlar det förstås av pizzor och hamburgare i Kungsan. Och självförtroendet hos vissa pizzabagare är det inget fel på:

En av tankarna när man startade Smaka på Stockholm var att det skulle gå att köpa små smakportioner à 35 kronor av maten hos krogarna som deltog. Så att man kunde gå runt och prova lite av varje till en billig peng. Det  ser man inte så mycket av i dag, de flesta säljer maträtter för 70 – 90 kronor. Och vill man dricka champagne – i platsglas – så kostar den, såvitt jag såg, av nån anledning exakt lika mycket hos alla: 130 kronor per “glas”.

Kanske smartare att prova några av de varierande och utmärkta ölsorter som bjuds ut till varierande priser.

Ett rökfritt festivalområde är vi många som tjatat om i flera år. Dit har vi inte nått ännu. Men det förefaller som om de flesta ändå fattar att mat och tobaksrök inte hör ihop.

ANNONS

Apropå miljö så är det utmärkt att Stockholms Stad också finns på plats i Kungsan för att informera om hur matresterna kan användas på bästa sätt. Missa inte att ta del av det, du får en jordgubbe som uppmuntran! Vi kastar 35% av alla matrester i onödan, och så kan vi självklart inte fortsätta. (Om vi inte heter Trump.)

Scenprogrammen är många och roliga, och seminarier och föredrag kan man också delta i. Själv hamnade jag som åhörare till ett samtal om Food Tech. Trots en mycket bra moderator lyckades ingen av experterna som deltog i snacket formulera ett svenskt ord för detta fenomen, som är ett tungt tema på årets festival. Men såvitt jag kunde förstå, handlar det om elektronikens intåg i matvärlden.

Vem vet, i framtiden kanske man kan sitta hemma vid datorn och smaka på Stockholm. Men det vore väl synd.

 

ANNONS