News55
Detta är en sponsrad artikel

Så blir du kvitt tvestjärtar – 3 tips!

Artikelbild
Harald Nylund
Harald Nylund
Uppdaterad: 19 aug. 2019Publicerad: 19 aug. 2019

Utomhus, det kan vi kanske leva med, men inte när tvestjärtar ligger och lurar i brevlådan och följer med morgontidningen hela vägen in till köksbordet. Eller hittar in i våra hem på annat vis. Här får du tips på hur du blir kvitt tvestjärtar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myten, eller sägen, säger att tvestjärtar söker sig in i våra öron. Äckligt, eller hur? Därav det engelska namnet “Earwig”. Detta får dock betraktas som just en myt, eftersom det inte direkt hör till vanligheterna. Tvestjärtar är inte heller farliga, och knappast giftiga, men de gillar fuktiga platser.

Vårt förhållande till tvestjärtar är ytterst kluvet. Kanske för att de fyller en viktig funktion i våra trädgårdar där de äter upp kvalster och bladlöss samtidigt som de själva äter upp växter och söker sig in i våra hem på sensommaren i jakt på fuktiga gömställen. De letar sig in genom små glipor och sprickor i fönster, dörrar och lister. Utomhus söker de sig in under stenar, lövhögar och blomkrukor. Det kan vi kanske stå ut med, men inte när de hittar kläderna på tvättlinan eller kryper in i morgontidningen i brevlådan.

Hitta gömställen åt tvestjärtar utomhus

Tur att det finns en del knep du kan ta till för att bli kvitt tvestjärtar. Se till att kompostera en bit bort från huset, eftersom tvestjärtar gärna söker sig just dit. På det stora hela ska du försöka vara påhittig och sätt gärna din kreativa sida på prov. Hjälp tvestjärtar att hitta gömställen utomhus, eftersom det är precis vad de söker när de kommer hem till oss. Vänd en blomkruka upp och ner och fyll den med träull. Det blir således ett bra gömställe för tvestjärtar.

Så håller du brevlådan fri från tvestjärtar

Fukta en bit wellpapp och rulla den runt stolpen till brevlådan på kvällarna. På så vis stannar tvestjärtarna kvar i rullen utan att söka sig hela vägen ner i brevlådan. På morgonen tömmer du rullen i komposten där tvestjärtarna faktiskt gör nytta.

Så får du tvestjärtar att lämna brevlådan

  • Strö lite vitpeppar på botten
  • Byt ut botten mot glas (tvestjärtar gillar inte gömställen där det kommer in ljus!)
ANNONS

 

 

ANNONS