News55
Detta är en sponsrad artikel

Så förstör kommersiella krafter Almedalsveckan

Artikelbild
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 11 juli 2016Publicerad: 11 juli 2016

Jag kom hem från politikerveckan i Visby redan i onsdags. Tre mycket intressanta dagar blev det. Jag bestämde mig för att direkt boka boende för nästa år. Det vara bara sajten Momondo som kunde erbjuda ett hotellrum. Centralt läge. Hyfsat, men inte märkvärdigt. Jag har bott där.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tre nätter och jag var övertygad om att jag gjort något fel. 30 000 Kr – omöjligt! Nej, det kostade 9 999 kr per natt för ett enkelrum! Det är orimligt och ett i raden av exempel på att den utmärkta politikerveckan är på väg att spränga sig själv inifrån.

LÄS MERPlus-Sverker rasar mot bankerna

Jag tror säkert att de kommersiella krafter, som allt mer tränger sig in i och förstör veckan, kan betala det priset. Rimligtvis kan inte de skattebetalda organisationerna betala så mycket för ett rum. Vad som kan hända är alltså att dom  som politikerveckan är tänkt för hamnar på sidan, medan de som borde hålla sig borta tar över.

Jag tycker man skall vara rädd om politikerveckan. Den är en politisk och demokratisk manifestation.  Viktigast av allt är att den äger rum just i Visby. Vackert men ganska långt bort och en bra bit utanför Stockholm. Det är viktigt av flera skäl. För det första visar det att nationell politik pågår över hela landet. Det är inte ofta man känner det. Dessutom tror jag att centraliserad makt korrumperar. Exemplen har varit många på slutet. Senast riksrevisionen. I någon mening kan man se Visby som ett alternativ.

Politikerveckan riktar sig till eliten säger någon. Så är det säkert, men är det någon annan än eliten i dagens ojämlika samhälle som har råd med några dagar på Gotland.

LÄS MER: Öppet brev till Sveriges politiker: Se över vårt pensionssystem nu!

Trist med all politik i medierna säger någon annan. En vecka politik: framtid, fördelning, jämlikhet, jobb, klimat och mycket annat. Snälla ni, kritisera i stället vad medierna handlar om, och framför allt inte handlar om, de övriga 51 veckorna.

Bara under de år jag har varit med tycker jag att något har gått åt fel håll. Det har blivit mer pretentiöst. De enkla tälten med några engagerade människor har blivit färre. I stället har det blivit stora lagerliknande tält med komplicerade konstruktioner, det byggs trappor och det blinkar stora TV-skärmar lite här och var. Det har blivit dyrt. Orimligt dyrt.

ANNONS

Var rädd om enkelheten och det folkliga. Det är det som är grejen! Själva scenen i Almedalen där partiledarna talar har lyckats bevara den känslan. Just där kan man med lite god vilja ana Palme och lastbilsflaket som han talade från när allt började..

Låt mig till sist också ha en synpunkt på Almedalen och de sociala medierna. Följer man t.ex. Facebook kan man lätt tappa förtroendet för hela arrangemanget.

LÄS MER: När bankerna blir obehagliga

Jag vet att politiker, tjänstemän, ombudsmän osv lär sig mycket under veckan. Folks möts och knyter kontakter till godo för oss alla. Politikerveckan är unik just för alla informella kontakter med makthavare som annars är svåra att ”komma åt”.

Varför märks det så lite i de sociala medierna. Varför berättar ni inte vad ni gör, vad ni lär er och vad vi som betalar har för glädje av ert besök i Visby. Satsa på det i stället för alla töntiga berättelser om hur ”himla kul” det var på minglet, och skippa att lägga alla fånig bilder ni tar med er själv och ett statsråd eller någon annan kändis eller bekant. Det är otaktiskt och det sänker förtroendet både för er och för den viktiga politikerveckan.

Jag vill till Visby även nästa år men 10 000 kr per dygn för ett enkelrum kan sänka mina planer. Risken är att just priserna så småningom sänker hela veckan.

ANNONS