News55
Detta är en sponsrad artikel

Mejlen avslöjar: Så fel hade svenska Corona-experter

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 07 feb. 2021Publicerad: 07 feb. 2021

Aftonbladets granskning av experternas mejlkonversation visar hur de resonerade under coronavåren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aftonbladet har granskat mejlväxlingen mellan de svenska corona-experterna under våren. Den 10 februari 2020 skrev Anders Tegnell, i ett mejl till Line Vold från norska folkhälsomyndigheten, att risken för spridning av coronaviruset i Sverige är låg. 

Idag säger Tegnell att det inte hade påverkat om de agerat på ett annorlunda sätt.

– Det är klart att med ett väldigt mycket större smittskydd än vad vi har i Sverige, och framför allt med en väldigt mycket större laboratoriekapacitet i början, så kanske man hade kunnat klara det. Men med de resurserna vi hade på plats så gick inte det. Det är fortfarande min övertygelse, det hade inte spelat någon roll vad vi hade gjort mer, säger Tegnell till tidningen.

På Karolinska institutet, KI, gick man emot Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Jan Albert, professor i smittskydd, mejlade i slutet av februari till Tegnell och skrev att KI kommer rekommendera frivillig hemkarantän för de som varit i områden med smittspridning men som inte har några symptom. 

I ett mejl från matematikprofessorn Tom Britton i mars 2020 räknar han på hur många svenskar som riskerar att dö. 

“Låt säga att dödligheten är bara dubbelt mot influensa=0.2%. Det skulle betyda 10 000 döda. Tråkigt men ingen totalkatastrof”, skrev Britton till bland annat Tegnell. Britton trodde då att dödligheten var mindre och mörkertalet större, skriver Aftonbladet. 

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS