Vardag igen. Satte lönehelgen sina spår? I plånboken? Runt midjan? Då ska du läsa det här!
Smaskiga sommargrytan - för en tia!
Mest läst i kategorin
För det här är en sensommargryta som har allt – den är jätteenkel, supergod och nästan oanständigt billig. Dessutom är den förmodligen nyttig också.
Många butiker har extrapriser på rotfrukter och grönsaker nu. I veckan tog vår ICA-affär 5 (fem!) kronor kilot för morötter, purjolök, aubergine och squash. Jag köpte rubbet. Ja, inte hela lagret alltså, men en påse av alla sorter.
Gör som jag, så får du en snabb gryta fylld av hela den sena sommarens smaker och dofter! Receptet är för fyra, och du behöver inte följa det slaviskt. Ta vad du har av grönsaker och rotfrukter. Men några ingredienser tycker jag är ett måste: lök, brysselkål och gärna jordärtskocka. Och så en god korv.
3/4 liter vatten
2 – 2½ tärningar kycklingbuljong
2 morötter, skivade
några jordärtskockor i bitar
1 gul lök, grovskuren
1 liten aubergine i skivor
ett par potatisar i mindre bitar
en näve strimlad vitkål
en näve frysta gröna ärter
ett par hg brysselkål
500 gram falukorv i mellanstora bitar
ev. några bitar paprika i olika färger
2 dm purjolök i mindre bitar
persilja att klippa över
Koka upp vatten och bujongtärningar. Lägg ner och koka grönsakerna i den ordning de står i receptet. Vissa – som mörötterna och jordärtskockorna – behöver betydligt längre koktid än andra. Avsluta med korven och låt allt få ett snabbt uppkok. Se till att grönsakerna behåller en viss spänst och inte blir sönderkokta. Smaka av med grovmald peppar och ev. mer salt. Klipp persilja över och ät gärna med hård ostsmörgås. Ät upp det goda spadet med sked!
Portionskostnaden i det här fallet blev uppskattningsvis runt en tia. Men det smakar mycket mer…!