News55
Detta är en sponsrad artikel

Sverige måste lära sig – kompetens är viktigt, inte ålder

Artikelbild
Afghanistan's President Ashraf Ghani speaks before a joint meeting of Congress on Capitol Hill in Washington, Wednesday, March 25, 2015. House Speaker John Boehner of Ohio, right, and Vice President Joe Biden, listen. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Olle Wästberg
Olle Wästberg
Uppdaterad: 12 jan. 2019Publicerad: 12 jan. 2019

I USA är det kompetenser och åsikter som har betydelse i val Inte ålder. Det kan Sverige lära sig av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En amerikansk ”District Attorney” har ett uppdrag som inte är lätt att översätta. Det är en kombination av att vara offentlig lokal åklagare och närmast en sorts lokal justitieminister. Positionen är betydelsefull och är folkvald.

En av mina bekanta i New York, Robert Morgenthau, – som i sommar fyller 100 – var i många år ”District Attorney” för New York County. 2009 ställde han inte upp för omval. Hans motiv var att han suttit länge nog och att han under valperioden skulle fylla 95 år.

Intressant nog var åtskilliga i det Demokratiska partiet irriterad på honom för att han inte ville kandidera, eftersom han brukade dra röster.

Nästa år ska man på nytt välja lokala “District Attorney”. Richard A Brown, 86, ställer inte upp till omval i stadsdelen Queens.

Många upplever naturligtvis sin ålder som ett hinder för att fortsätta. För några månader sedan meddelade Jerry Brown, 81 år, han att han inte ställer upp till omval som guvernör i Kalifornien. Han nämndes för ett halvår sedan i Washington Post som en möjlig presidentkandidat – men han har avvisat den tanken.

De två demokratiska presidentkandidater som ligger högst i opinionsundersökningarna är för närvarande Joe Biden, som kommer att vara 78 år vid valet 2020, och Bernie Sanders, som kommer att vara 79 år. De står sannolikt mot den yngre Donald Trump, 76 . Den mest sannolike republikanska kandidaten om Trump manövreras ut är Mitt Romney, 73.

Den ledande demokraten i amerikansk politik just nu är den nyligen omvalda ledaren för Demokraterna i representanthuset, Nancy Pelosi, 78. Hon valdes för en fyraårsperiod.

Det här handlar inte om att man i amerikansk politik speciellt skulle uppskatta erfarenhet och ålder. Trump kunde väljas trots att han helt saknade politisk erfarenhet och Bill Clinton blev vald till president vid 47 års ålder, Barack Obama vid 48 år ålder. I valet till representanthuset i höstas blev till exempel Alexandria Ocasio-Cortez, 29, invald. (Det kan i och för sig jämföras med den yngsta ledamoten i Sveriges riksdag, Sverigedemokraten Ebba Hermansson, 22.)

ANNONS

Det finns åldersgränser för de ledande amerikanska politikerna. En president eller vice-presidentkandidat måste ha fyllt 35, en senator 30 och en ledamot av representanthuset 25.

Det väsentliga är dock att åldern inte spelar någon speciell roll i amerikansk politik. Just åldern dyker sällan upp som argument. I 1984 års presidentval stod Ronald Reagan, 73, mot Walter Mondale, 56, och demokraterna använde åldern som ett argument mot Reagan. I slutdebatten i TV sa Reagan skämtsamt: “Jag kommer inte att göra åldern en fråga i den här kampanjen. Jag kommer inte att utnyttja, för politiska ändamål, min motståndares ungdom och oerfarenhet”. Och Reagan vann en jordskredsseger.

Oavsett om det blir en presidentkandidat som inte fyllt 50 år eller om blir en som strax ska fylla 80 år kommer inte åldern att vara argumentet, utan åsikter och kompetens. Det kan vi ha att lära oss av också i Sverige.

 

ANNONS