News55
Detta är en sponsrad artikel

Tusentals kan gå med oupptäckt cancer

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 dec. 2021Publicerad: 16 dec. 2021

Färre har diagnosticerats med någon typ av cancer under pandemin. Både prostata- och bröstcancer har minskat. – Det är sannolikt oförsvarbart många som lever med oupptäckt cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialstyrelsen noterar en tydlig minskning av antalet cancerfall under pandemin.

Totalt drabbades drygt 62 500 personer av cancer 2020, vilket är 3 700 färre jämfört med genomsnittet för de tre föregående åren. Även färre tumörer registrerades, drygt 68 000 under 2020 jämfört med cirka 72 000.

– Vår bedömning är att det här inte beror på att det är färre personer som har cancer, utan det är sannolikt så att det är väldigt många människor som går runt med cancer utan att veta om det, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.

“Mycket oroande”

Under pandemin har personer undvikit att söka vård för att inte belasta sjukvården i onödan, eller inte velat söka i rädsla för covidsmitta.

Men olika screeningprogram har också pausats eller förändrats. Det syns i siffrorna över prostatacancer, där antalet män som fick den diagnosen minskade med 17 procent, och bröstcancer, där fallen minskade med 6 procent bland kvinnor.

– Nu är det viktigt att man som individ går på screening när man blir kallad. Och har man symptom är det otroligt viktigt att man söker vård, och att regionerna också kommer i kapp med screeningprogrammen, säger Ulrika Årehed Kågström.

Hon poängterar att det är avgörande att upptäcka cancer så tidigt som möjligt.

– Det räddar liv, antingen kan du bli helt botad eller få en skonsammare behandling, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Har ökat sen 70-talet

Cancerfallen har ökat sedan 1970, bland annat eftersom fler blir äldre och för att vården blivit bättre på att diagnosticera. Även mer ohälsosamma levnadsvanor påverkar.

Pandemins påverkan har inte varit lika stor för alla cancersjukdomar, skriver Socialstyrelsen. När det gäller till exempel livmoderhalscancer har antalet rapporterade fall varit i stort sett oförändrat. Under 2020 fick 562 kvinnor livmoderhalscancer, jämfört med 564 i snitt under de tre föregående åren.

Fakta: Vanligaste cancerformerna

TT

De fem största cancersjukdomarna 2020:

Kvinnor

Bröst

ANNONS

Tumör i huden, ej malignt melanom

Tjocktarm

Lunga, luftstrupe och bronker

Malignt melanom i huden

Män

Prostata

Tumör i huden, ej malignt melanom

Urinvägar utom njure

ANNONS

Tjocktarm

Malignt melanom i huden

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS