Fyra dagar i Las Palmas, lika många middagar. Tre dussinkrogar - och en pärla. Som man omöjligt kan hitta om man inte får tips. Men det får du!
Undangömd, på en trång bakgata... - är det här bästa krogen i Las Palmas?
Mest läst i kategorin
Första restaurangen på den lilla krogrundan i Las Palmas blev ett ställe som många svenskar säkert har halkat in på: Glada Hönan, El Pollo Feliz, som har kanonläge mitt på strandpromenaden Las Canteras. Numera har hönan bytt kön och blivit en tupp, nya namnet är El Gallo Feliz. Den var ganska bra redan före bytet och håller stilen. Helt ok.
På Las Canteras trängs f.ö. italienarna. De italienska krogarna, alltså. Hyfsade ställen men inga som får en att gå upp i spinn. På en av dem fick vi en förrätt som i alla fall var lite rolig: kokt potatis i skivor, täckta med smält getost och dekorerade med basilikablad och några klickar sylt (!).
Tredje Las Palmas-kvällen blev det besök på Rias Bajas, som reseguiden Top Ten kallar stans bästa.
Haha, säger jag, som var ensam gäst i lokalen de första två timmarna. Ganska bra, men inget att skriva hem om, trots att starten var ok med en jättelik Dry Martini, öl och välskuren pata negra:
Drajan var ett kapitel för sig. En kille i kofta bakom bardisken hällde, trots noggranna anvisningar, i åt helsike för mycket Martini. Krogens ägare hörde mina grymtningar, skyndade fram och slog ut sörjan i vasken – och blandade själv en alldeles utmärkt draja. Inte helt vanligt på de här breddgraderna. Men tack för det.
Så, efter tre halvhabila middagsupplevelser, fann vi, tack vare kanariehabituén Kjell Andersson, pärlan i diademet: en totalt undangömd liten kvarterskrog, som garanterat ingen slinker in på av en tillfällighet, den syns knappt från gatan.
Gatan är f.ö. en anonym liten stump bakom Las Canteras, Calle Portugal. På nummer 9 ligger El Novillo Precoz i en lokal som för tankarna till en mysig fransk kvarterskrog.
Menyn innehåller bara kött, inte en fiskstjärt har nånsin kommit över tröskeln. Och här bangar man inte för annorlunda styckningsdetaljer: som förrätt kan man få kalvbräss (30 kronor), kalvnjure (25 kronor) eller blodkorv (25 kronor). Varmrätterna är mer traditionella filéer och stekar, inburna på en ställning över öppen glöd. Jättelika, grillade lökar och tomater är goda tillbehör.
Köket kan inte vara mer än fyra, fem kvadratmeter och domineras av en öppen eld, på vilken all mat lagas av en ensam men glad kock:
Köttet är genomgående från Uruguay och av bästa kvalitet. man kan också glädjas åt goda desserter, bl.a. hemlagad glass. Givetvis är El Novillo Precoz fullsatt till sista armbågen, både på lunch och middag. Så beställ bord i god tid, om du vill få ett bord fjärran från turistkrogarna i Las Palmas. Telefon: 928 221 659. Öppet alla dagar.