News55
Detta är en sponsrad artikel

Välkommen till Skåne, hertig Oscar!

Artikelbild
MALMÖ 2010-05-08 Malmös Wilton Figueiredo jublar med en Skåneflagga efter segern i lördagens match i allsvenskan mellan Malmö FF och Åtvidabergs FF på Swedbank arena.
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 04 mars 2016Publicerad: 04 mars 2016

Först och främst välkommen till världen. Men även grattis till jobbet som hertig över Skåne. Det är ju fantastiskt att du hade jobb efter knappt ett dygn som människa. Nu ska jag försöka förklara, berätta och hjälpa dig att förstå dig på skåningarna. Jag hoppas hertigen inte tar illa upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hertig Oscar, du är den senaste att födas in i ätten Bernadotte här i Sverige. Egentligen kommer ni från Frankrike. Det var i februari 1818 som Jean Baptiste Bernadotte blev kung i Sverige. Innan dess var han marskalk i Napoleons armé.

Och vet du vart han kom först? Han kom till Skåne och Helsingborg den 23 oktober 1810. Det var det första han såg av Sverige. Och nu ska du bli hertig över det landskapet. Grattis!

      LÄS MER: Grattis Victoria! Även ärkerepublikaner borde stämma in i hyllningskören

Jag ska nu försöka få dig att förstå dig på skåningen.

För det första: En skåning blir sällan imponerad. Se bara på Zlatan. En Malmöbo som nu är en av världens bästa fotbollsspelare. Han har gått sin egen väg och kämpat sig fram utan att bländas eller imponeras av sin omvärld. Han kallas för kungen i Skåne. Jag tror det är okej med din morfar.

Zlatans ätt kommer från det dåvarande Jugoslavien, och din ätt från Frankrike. Det är så det ser ut i Sverige. Min ätt kom från Belgien. Och de släkterna som bott här i Skåne sedan mitten av 1600-talet är från Danmark.

Eftersom det kommer in så många influenser utifrån i Skåne så märks det inte minst på maten. Nationalrätten i Malmö är falafel. Det finns ingen liten falafel. Du måste beställa en stor, eller en extra stor. Konstigt nog kostar den bara 25 kronor här. I Stockholm brukar de ligga runt 50-lappen.

      LÄS MER: Vad kan du om Victoria?

ANNONS

Närheten till Danmark märks också tydligt. Där kan du välja att ta tåget över Öresundsbron, eller så väljer du att ta båten till Helsingör från Helsingborg. Glöm bara inte att ha ett giltigt id-kort med dig. Det behövde inte Jean Baptiste ha när han kom hit. Det blev för övrigt klart att han skulle bli kung av Sverige på det svenska konsulatet i Helsingör.

Jag vill att du ska veta att det finns en del saker som inte är bra med Skåne. Vintern är inte kul här. Det blåser nästan lodrätt från oktober till april. Regnet ligger ständigt som ett hot och det är inte mycket till vinterväder att tala om.

Men sedan börjar fotbollsallsvenskan. Där måste du som hertig av Skåne bestämma dig – Malmö FF eller Helsingborgs IF. Det är ett val som hertig Oscar måste tänka över väldigt noga för när sedan valet är gjort finns ingen återvändo. Och det valet kommer att bevakas noga i Skåne. Det lovar jag dig!

      LÄS MER: Prins Oscar en bland nästan 20 000

När sedan fotbollsallsvenskan dragit igång öppnar Skåne stora famnen. Stränderna, uteserveringarna och golfbanorna. Då är Skåne som bäst. Sommaren i Skåne kan ibland stanna kvar en bra bit in i september. Både din mamma och din pappa spelar väl golf?

Med dessa rader vill jag önska hertig Oscar välkommen till Skåne. Det kommer bli bra det här. Före dig var det din morfars farfar, Gustaf VI Adolf som var hertig i Skåne. Han dog i Helsingborg 1973 där han även hade sin sommarstuga som heter Sofiero.

Lycka till med jobbet så ses vi sen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS

 

ANNONS