News55

Dottern: 100-åriga Carmen vägrades vård - dog

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 dec. 2021

Carmen, 100, ville leva men förvägrades medicin. Nu anmäler dottern sjukhuset för vanvård och åldersdiskriminering. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Levnadsglada Carmen Rubin, 100, drabbades av en hjärtattack och lades in på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Där fick hennes döttrar beskedet att Carmen inte skulle överleva natten och fick en broschyr om livets slutskede. 

Dottern Charlotte, som är läkare, ifrågasatte varför mamman inte hade fått något dropp och lyckades till slut övertyga läkarna om att hon skulle få det. Men argumentationen kring vätskan fortsatte och droppet sattes ut två gånger efter det, rapporterar Aftonbladet.

– Jag frågade mamma inför läkaren om hon var törstig och om hon ville leva och hon ropade högt ”ja”. Jag ville naturligtvis inte att hon skulle ligga som ett kolli i fyra år, bara att de skulle ge henne en chans att leva och inte bara se till hennes ålder, berättar Charlotte för tidningen.

Carmen överlevde helgen och kunde flyttas till en rehab-avdelning där hennes tillstånd sakta förbättrades. 

– Men hon förvägrades blodförtunnande medicin och utvecklade lungemboli 13 maj och då klarade kroppen inte mer. Jag tror att hon skulle ha återhämtat sig igen om hon bara hade fått bra blodförtunnande, säger dottern.

Charlotte har gjort en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Hon anser att sjukhuset och två läkare är skyldiga till vanvård, bristande läkaretik och åldersdiskriminering.

”Varför ska vi bli gamla när det är den behandlingen vi får? Kan det ha att göra med att många av läkarna aldrig har träffat på gamla människor?” skriver hon i anmälan.

Christian Kylander, chefläkare på S:t Görans sjukhus, kommenterar till Aftonbladet att alla patienter kan förvänta sig en jämlik och god vård. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS