News55

Experterna: Så blir coronahösten

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 19 aug. 2021Publicerad: 19 aug. 2021

När hösten kommer förväntas smittan sätta fart igen. Enligt Sveriges ledande virusforskare är det inte omöjligt att vi står inför en fjärde coronavåg. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smittspridningen ökar igen, både i Sverige och i stora delar Europa. Nu när många kommer tillbaka till sina arbetsplatser och skolor förväntas det inte bromsas.

Enligt experterna är det inte omöjligt att vi nu ser början av en fjärde våg. De är helt överens om att den i så fall kommer att skilja sig markant från de tidigare tre, skriver Aftonbladet (Premium).

-Det lutar utan tvekan åt att det kommer att bli en fjärde. Men den kommer inte bli lika stor och bland dem som smittas kommer en lägre andel att bli allvarligt sjuka eftersom vaccinationsgraden är så pass hög bland riskgrupperna, säger Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet.

Han menar också att uppgången det senaste har två förklaringar. Dels att den nya deltavarianten har kommit in och att människor har fått ett förändrat beteende när restriktionerna lättat.

Han tror att den fjärde vågen troligtvis inte är den sista, men att det tunnas ut.

-Det blir mindre och mindre vågor och till slut kommer vi hitta en lagom nivå av vad man kan kalla det nya normala, säger han till Aftonbladet.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet säger att hon inte vet om det blir en fjärde våg eftersom hon gissade fel om den andra.

-Men jag är ganska säker på att vaccinationstäckningen är avgörande. Om tillräckligt många är vaccinerade kommer en smittspridning inte ha så stora konsekvenser. Dessutom minskar smittspridningen när fler är vaccinerade, säger Agnes Wold till tidningen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS