News55

Halvsidesförlamad man bad om äldreboende - hänvisades till hotellbokning

Artikelbild
Foto Bertil Ericson / SCANPIX / kod 10100
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 jan. 2022

En 71-årig man kunde inte gå på toaletten själv och vädjade om att få flytta till ett äldreboende. Kommunen hänvisade honom till booking.com. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Halvsidesförlamade Bosse Rosdahl, 71 kunde inte gå på toaletten själv. Hans anhöriga kämpade i ett år för att han skulle få plats på ett äldreboende, men kommunen sa nej. De tyckte att det räckte med hemtjänst.

När Bosse blev av med sin tillfälliga bostad på grund av urinstank hänvisades han av kommunen att söka efter hotell på nätet, via booking.com. 

– Bosse är långt ifrån ensam. En unik kartläggning som 200 sekunder har gjort visar att det sedan 2018 finns mer än 12 000 fall där äldre tvingas bo kvar i hemmet mot sin vilja, säger Robert Aschberg i Aftonbladets granskande program 200 sekunder

Bosse Rosdahl fick hjärtstillestånd och hamnade i respirator och det var först då som han fick plats på ett äldreboende. 

– Det är ju så jävligt. Det är absurt att det skulle behöva gå så långt att man nästan stryker med. Och det var jävligt nära tydligen, säger Rosdahl i programmet. 

Erik Slottner, äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm kommenterar Rosdahls avslag:

– Det är ju självklart att jag, med detta jag ser, tycker att han borde få bifall på sitt boende. På sin ansökan om boende, absolut. 

Stockholm är en av de kommuner där störst andel äldre blir nekade plats på ett särskilt boende. Var sjätte som söker plats får ett nej, enligt Aftonbladet.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS