News55

Här är kortbedragarnas knep – rundar bank-id

Så tar bedragare till nya slipade trick
Allt fler råkar ut för bedrägerier. Nu har bedragare funnit en ny väg.
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 jan. 2024

Allt fler anmäler att de har blivit av med pengar på sina kontokort. Bedragarna rundar bank-id eller andra verifieringar. "De har hittat nya sätt", säger Lotta Mauritzson, på polisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisen fick in 88 764 anmälningar om kortbedrägerier under fjolåret – en ökning med 53 procent jämfört med 2022.

— Det är en väldigt tråkig utveckling, säger Lotta Mauritzson, samordnare mot bedrägeri vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA).

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Antalet anmälningar om kontokortsbedrägerier sjönk kraftigt 2021 i samband med att en ny lag infördes om att köp på nätet i EU måste verifieras, till exempel genom bank-id. Det har polisen tolkat som att lagen haft effekt.

Sajter utanför EU

Men nu ökar kortbedrägerierna igen. Varför vet ingen säkert. Men en förklaring skulle kunna vara att fler handlar på sajter utanför EU där bedragarna kan komma åt kortuppgifterna, tror Lotta Mauritzson.

Insamling av kortuppgifter sker också genom dataläckor, eller genom så kallad phishing. Det senare betyder att du får e-post eller sms som innehåller en länk som du uppmanas klicka på, och sedan fylla i dina kortuppgifter.

Kortuppgifter säljs sedan kriminella aktörer emellan, enligt polisen.

ANNONS

Det förekommer också att bedragare använder social manipulation för att få tag på kortuppgifter. Till exempel kan de ringa upp och låtsas att vara från en bank eller myndighet, efterfråga kortuppgifter och be offret logga in med bank-id.

ANNONS

Så skyddar du dig

Det finns flera sätt att minimera riskerna för att bli lurad av kortbedragare.

Lägg på om du blir uppringd av någon som vill ha dina kortuppgifter, eller stressar dig att göra en snabb transaktion. Undvik att köpa saker från skumma sajter utanför EU och klicka aldrig på länkar i okända sms och mejl.

Dessutom bör du inte spara kortuppgifterna för framtida köp på sajten. Det är också bra att ha en inställning i bankappen som stoppar internetköp så länge du inte godkänt dessa.

— Om du handlar väldigt mycket på internet kan det vara lite meckigt att öppna och stänga den funktionen hela tiden. Då kanske du ska skaffa dig ett separat shoppingkort som du har begränsat med pengar på, så om du blir av med kortuppgifterna blir du inte av med så mycket pengar, säger Lotta Mauritzson.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Anna Langseth/TT

ANNONS

Fakta: Kortbedrägerierna ökar

TT

2023 – 88 764 anmälningar om kortbedrägerier utan det fysiska kortet

2022 – 57 966 anmälningar

2021 – 52 557 anmälningar

Källa: Polisen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS