News55

Janne Josefsson om hoten: "Jag lever på skyddad adress"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson räds inga frågor och ger sig gärna in elden, något som har försatt honom i en riskfylld tillvaro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I somras fyllde journalisten Janne Josefsson 70 år och han ser tillbaka på sitt liv med skräckblandad förtjusning och med blandade känslor.

– Man vill ju vara evigt ung och göra det man alltid har gjort. Samtidigt är väl 70 år ingen ålder för en pigg före detta murvel. Jag är nog en person som inte är rädd för att bli gammal, däremot är jag rädd för att bli sjuk, berättar han i Aftonbladet.

Han jobbar fortfarande och släppte under hösten självbiografin “Rädd för sanningen” som bland annat handlar om journalistens uppväxt och hans relation till sin mamma. Det saknas inte stoff att fylla sidorna med då han varit utsatt för både hot och hat genom åren.

– Ibland undrar jag hur fasen jag kunde utsätta min familj för alla faror. Jag lever fortfarande på skyddad adress med kameror i lägenheten, pansardörr och olika larm. Ibland har jag också haft vakter. Genom åren har jag bland annat haft Hells Angels framför mig med vapen i händerna. De slog ner fotografen så det var bara att larma.

Programmet ”Uppdrag granskning” har varit orsaken till att han fått många hot mot sig, men Janne har svårt att inte konfrontera människor när något bör ifrågasättas, vilket gjort honom till den populära person han är. Men priset har stundtals varit högt.

– Det jag har gjort handlar nog inte om mod, som man gärna vill tro, det har snarare varit en besatthet. Ingen ska kunna täppa till truten på mig. Men det har varit jävligt läbbiga grejer med mordhot och det har kommit brev med pulver.

Det var efter hans medverkan i ”Skavlan” som hoten ökade och blev värre och han fick ett mordhot riktat mot sig.

– Efter en vecka ringde polisen och sa att de hade gripit en person som var på väg till mig med en stor förskärare. Han visste var i Göteborg jag bodde och skulle ta livet av mig. Så småningom förstod jag vem det var, och det var en person som jag hade varit skraj för. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS