News55

John Mellkvist: Regeringen gör inte tillräckligt för pensionärer

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 sep. 2022

PR-konsulten John Mellkvist från Kreab vill att vi ändrar hur vi ser på ålder och att politikerna engagerar sig mer i åldersrelaterade frågor. Det berättar han i en rapport av Svensk Hypotekspension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ingen positiv bild som målas upp i media av livet som pensionär. Lyssnar man till stereotyperna kan man lätt tro att pensionärer lever sitt liv i ett kristillstånd, en bild som kan förstärka rädslan många upplever inför pensionen.

– Forskning visar däremot att lycka och tillfredsställelse når sin lägsta punkt runt 50 och sedan, förutsatt god hälsa, fortsätter uppåt efter 70. Det är inte riktigt bilden man får i media av pensionärslivet, säger John Mellkvist i en rapport av Svensk Hypotekspension.

Mellkvist menar att det krävs krafttag för att minska ålderismen i det individualistiska landet Sverige. Situationen förbättras inte av att att arbetsplatserna vill bli av med de som är äldre, samtidigt som politikerna förespråkar att vi jobbar allt längre. Regeringen gör inte tillräckligt för pensionärerna.

– Vi närmar oss ett val och allt fokus är som vanligt på själva pensionerna. Viktigt givetvis, men vi behöver jobba bredare och mer långsiktigt med det som gör vettiga pensioner möjliga – en mer åldersmedveten arbetsmarknad. Det behövs krafttag för att minska ålderismen i Sverige, eftersom dessa fördomar drabbar både äldre och yngre. I Danmark har man exempelvis gjort det olagligt att fråga om ålder vid en arbetsintervju. För att kunna ändra på detta behöver politiker engagera sig djupare och jobba hårdare med åldersrelaterade frågor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS