News55

Larmet: Allt fler avlider av drunkning

Artikelbild
Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 27 juli 2021Publicerad: 27 juli 2021

Den senaste tiden har flera personer avlidit i drunkningsolyckor i landet. Nu krävs åtgärder av Svenska Livräddningssällskapet. Det skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under helgen har vädret varit varmt och det gjorde att många sökte svalka med ett bad, men det blev också en svart helg. Minst fem personer avled i drunkningsolyckor, skriver Expressen. Under lördagen avled tre människor i drunkningsolyckor i Katrineholm, Uppsala och Eskilstuna. Under söndagen kom larmet att två människor bragts om livet i Strömsund och Söderköping. 

Expressen har pratat med Magnus Erstrand, generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet. Han menar att de många olyckorna dels beror på det varma vädret, men även att coronapandemin har ett finger med i spelet. Under det gångna året har bad- och simanläggningar i landet till stor del hållit stängt, vilket har drabbat landets simkunnighet. Magnus Erstrand påpekar även att drunkning, förutom i värsta fall kan leda till döden, utan kan också resultera i livslånga fysiska och psykiska skador. 

Rådet för hjärt- och lungräddning, Svenska Livräddningssällskapet och Sjöräddningssällskapet anser att det måste göras mer på nationell nivå för att förhindra drunkningsolyckor. Detta framgår i en debattartikel i Dagens Nyheter. I artikeln refereras det till FN:s uppmaningar till medlemsländerna. Här framgår det bland annat att länderna bör skapa ett nationellt centrum för att förhindra drunkningsolyckor, ta fram en nationell handlingsplan och följa WHO:s rekommendationer för att minska antalet drabbade. Dessa punkter är något som – enligt debattartikeln – Sverige inte följer. I artikeln uppmanas slutligen regering och riksdag att nu ”ta frågan på allvar” och upprätta ovanstående punkter, ”så att inte fler behöver dö och skadas i onödan”. 

Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar följande i samband med vattenaktiviteter.

  • Simma och bada tillsammans med simkunniga.
  •  Simträna och motionera där du bottnar.
  •  Testa din simkunnighet, först inne sedan ute! Är du en ”Simborgare”?
  •  Barn under sex år och ej simkunniga barn och vuxna behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.
ANNONS
  •  Var försiktig med flytleksaker, dem kan snabbt driva ut på djupare vatten.
  •  Låt inte syskon och/eller ej simkunniga vuxna övervaka barnen
  •  Om ni vill koppla av med en bok eller korsord, läsplatta eller sociala medier, gör upp ett schema om vem som har koll på barnen. Ta inte för givet att ”den andre har koll”!

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS