News55

Nisse Landgren om pandemin: "Det har varit jätteroligt att få tillbringa tid med Bea"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 26 juni 2022Publicerad: 26 juni 2022

Han har hela världen som sitt arbetsfält men Nils ”Nisse” Landgren trivs bäst i fiskebyn Skillinge med hustrun Bea.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trombonisten Nils ”Nisse” Landgren, 66, växte upp i Degerfors där han började spela trummor vid sex års ålder och hade siktet inställt tidigt på att syssla med musik men valde trombonen som instrument när han blev 13 år.

Han flyttade till Stockholm för att börja jobba som trombonist och samarbeta med Björn Skifs band ”Blue Swede” som slog igenom stort med låten ”Hooked on feeling” och 1981 blev han inbjuden av den amerikanska trumpetisten Thad Jones att medverka i hans storbandsprojekt ”Ball on fire” som den ledande trombonisten.  Efter det har Nisse varit involverad i många olika musikprojekt och sommaren är inget undantag.

– Det är jazzklubben Fasching som har en sommarscen på Skeppsholmen i Stockholm som de kallar för Fasching in Bloom och som jag förstått är det ett slags återupplivande av jazzfestivalen där. Fasching in Bloom är 13 konserter i Moderna Museets trädgård på Skeppsholmen som pågår mellan 8 juli och 13 augusti med cirka 100-200 sittplatser i den gröna trädgården utanför Moderna Museet. Man kan även sitta i gröngräset och det blir olika artister, ett väldigt bra artistuppbåd, jag spelar 30 juli, känns väldigt fint bli tillfrågad.

Nisse är annars på turné mest hela tiden och har levt så under merparten av sitt yrkesverksamma liv. Han betar fortfarande av de förskjutna pandemikonserter som skulle ha ägt rum för två år sedan.

– Jag har nyss producerat ett trippelalbum då mitt skivbolag i Tyskland fyller 30 år där jag är producent men spelar även, det är ett 30-tal artister till bolaget som är med på plattan och så har jag nyligen varit i Frankrike för att spela utanför Paris. Sedan har jag varit hemma ett par dagar för att ge mig i väg med ”Funk Unit”, det band jag spelar med på Skeppsholmen. Detta är ett av de banden jag spelar med som är ett fast band.

Bandet har funnit sedan 1994 och har spelat över hela världen, senast med sin kritikerhyllade skiva ”Unbreakable (ACT/Naxos” 

Nisse kommer att gästspela hos några av alla sina musikervänner under sommaren, både små och stora konserter med upp till 50 000 besökare och han medverkar även i West Side Story i Frankfurt i sommar.

Sedan håller musikern även i ett av världens största jazzfestivaler i Tyskland, en internationell tillställning som förstås kräver mycket planering.

ANNONS

– Jag jobbar mycket som du kanske förstår. Jag är i den lyckliga sitsen att jag har mycket jobb och har förmånen att få välja.

Trombonisten är även professor på musikhögskolan i Hamburg men undervisar inte för tillfället utan gör specialprojekt då och då.

Nisse har hela världen som sitt arbetsfält och behöver inte alls utgå från Stockholm där han och makan Beatrice Järås, 72, tillika skådespelare, har bott tidigare. Numera bor paret i Skåne och trivs alldeles utmärkt.

– Då bodde vi en stor våning i etage i Stocksund, det var stort, nu har vi ett hus på 79 kvadrat i Skåne men vi är bara två så det räcker. Vi ville ändra på livet helt enkelt och då jag tog jobb som trombonist i Nordtyska Radiobandet i Hamburg, NDR Bigband var det bra att bo närmare.

Skillinge är en liten fiskeby med drygt 850 personer boende på vintern och Nisse tar enkelt bilen till flyget i Kastrup eller Sturup eller så han tåget, beroende var han ska.

– Under pandemin har det varit suveränt att bo i Skillinge, det har varit så fritt och är så litet. Jag var i Tyskland och skulle ha presskonferens för min jazzfestival precis när pandemin bröt ut men insåg att det kommer gå åt skogen så vi avbröt den och hann precis med ett plan hem från Hamburg innan de stängde gränserna. Och en vecka senare blev vi sjuka, både jag och Beatrice. Jag planerar ju två år i förväg men allt bara dog där och då.

Många konserthus började dock göra konserter utan publik, streama dem i stället och då kunde Nisse ibland flyga in och delta mot uppvisande av covidbevis och PCR-tester.

– Men jag har inte varit hemma så mycket på 30 år så det var suveränt. Det har varit toppen att få tillbringa så mycket tid med Bea, jätteroligt. Den 9 juli i år har vi varit gifta i 43 år och vi träffades 1978 när vi skulle göra en krogshow tillsammans med Björn Skifs och så gifte vi oss året efter.

ANNONS

Ingen av dem har suttit på latsidan under isoleringen.

 – Vi kunde båda jobba hemifrån under pandemin. Jag kunde sitta och spela in, jag gjorde två plattor under tiden. Om man älskar varandra och vill vara tillsammans så ser man till att man är det, trots att jag reser mycket. Vi har inga barn heller så det blir ju en annan ansvarsfördelning också förstås.

Nisse tänker på att hålla sig i form och märker förstås att han blivit äldre.

–Jag är helt klart mycket stelare än jag var när jag var yngre. Jag får också jobba hårdare för att hålla mig i form rent trombontekniskt men då får man ta en timme extra till det, att röra på sig. Jag ser på åldrandet som något som inte går att stoppa. Det är bara att se glad ut och göra det bästa av situationen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS