News55

92-åring måste flytta mot sin vilja

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-10-17
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 feb. 2016Publicerad: 10 feb. 2016

Servicelägenheterna avvecklas för att bli boende för ensamkommande flyktingbarn och 92-åriga Mary Westin erbjuds nu en ny bostad i en annan del av huset. – Det är ruttet, även om två grupper inte ska ställas mot varandra, säger hennes son Thorbjörn Westin, till Mitti.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

STOCKHOLM. Ibland gråter hon och vill inte lämna sängen. Mary Westin, 92, är orolig över flytten som närmar sig när hennes och 26 andra servicelägenheter på Enskededalens servicehus ska avvecklas, det skriver Mitti.

“Det är ruttet”

Det är ungefär 20 personer som berörs eftersom den delen av servicehuset ska bli boende för ensamkommande flyktingbarn. De äldre erbjuds en ny lägenhet i en annan del av huset. Till tidningen säger Mary Westins son, Thorbjörn Westin, att det hela är “ruttet”:

– När de äldre äntligen har fått en plats borde de få vara trygga. En flytt för dem är inte som en flytt för oss. Sedan förstår jag att det behövs boende för ensamkommande flyktingbarn, det är två grupper som inte ska ställas mot varandra.

Kommunen skriker efter hjälp

Till Mitti förklarar stadsdelsnämndens ordförande Ulf Walther (S), att av 550 vård- och omsorgsplatser står över tio procent av dem helt tomma.

– Andelen äldre som är i behov av dem minskar och vi kommer att få fler tomma lägenheter framöver. Samtidigt skriker kommunen efter hjälp på andra områden. Nu har vi många ensamkommande flyktingbarn och stadshuset bad alla stadsdelar att se över sitt bestånd. Vi måste alla hjälpas åt, säger Ulf Walther, till Mitti.

Han poängterar att han förstår att det är jobbigt för gamla att flytta runt men att det ju finns lägenheter som står tomma och att de äldre kommer få all den hjälp de behöver under flytten. Alternativet, att blanda ungdomar med äldre, tror han inte är en bra idé för någon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS