– Risken för att dö i brand är otroligt mycket större ju äldre man är, säger Brandskyddsföreningens generalsekreterare Anders Bergqvist. En anledning är att allt fler gamla med funktionshinder bor kvar hemma utan brandskydd.
Mest läst i kategorin
Det har börjat skymma allt tidigare på kvällarna och många väljer att lysa upp höstmörkret med tända ljus. Men det gäller att vara vaksam – varje år omkommer ett hundratal personer i bränder, många gånger orsakade av ett bortglömt stearinljus även om det är rökning som orsakar allra flest eldsvådor i hemmet.
Många gånger är det äldre människor som omkommer, av de som dör är mer än hälften 65 år eller äldre. De som är 80 år eller äldre löper mer än tre gånger så stor risk att omkomma i en brand jämfört med yngre.
Det är vanligt att dessa drabbade haft någon typ av funktionsnedsättning vare sig det handlar om att vara sängliggande eller bara att man är långsam och har svårt att ta sig ut i händelse av brand.
Små åtgärder räddar liv
Då hjälper det inte mycket med en vanlig brandvarnare. Men i de flesta fall är det små saker till liten kostnad som kan göra stor skillnad. Exempelvis kan brandvarnaren kopplas till trygghetslarmet eller att den skickar ett sms till en anhörig.
För den med hörselnedsättning kan en blinkande lampa och en vibrator under huvudkudden anslutas till brandvarnaren. Den vanligaste tiden då bränder bryter ut är mellan fem och sju på morgonen och mellan klockan 23 och midnatt.
LÄS MER: Åtal för två dubbelmord och bränder
En anledning till att äldre är överrepresenterade är att många fler bor kvar hemma längre idag än tidigare, även de med relativt stort vårdbehov. Många kommuner har som utgångspunkt att gamla och funktionshindrade ska ha möjlighet att bo kvar med vård i det egna hemmet, men glömmer bort att dessa kan ha väldigt svårt att klara sig om det skulle börja brinna.
“Är man fysiskt svag är man chanslös i en brand”
Och när sjukvården på det här sättet har bytt lokaler från anpassade vårdlokaler till privata bostäder följer inte kraven på brandskydd med i flytten trots att behovet är minst lika stort. Dessutom är byggreglerna samt brandskyddet i en vanlig bostad utformat utifrån tanken att den som bor där själv ska kunna uppfatta branden och utrymma bostaden.
– Är man fysiskt svag och inte kan ta sig upp ur sängen eller soffan är man chanslös om det börjar brinna, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.
LÄS MER: Lägenhetsbrand i Rosengård
Hur gör ni för att skapa opinion i den här frågan?
– Vi jobbar jättejättemycket med det här och efterfrågar ett individanpassat brandskydd. Sedan en tid driver vi kampanjen Chanslös där vi framför allt försöker påverka belsutsfattare på kommunal nivå. När vi var i Almedalen var det ju många som höll med om att det här var viktigt, men i bruset av allt annat som händer…
Varför tror du inte mer har gjorts?
– Nu spekulerar jag men jag tror det handlar om gamla traditioner. Man har inte sett problemet helt enkelt. Bränder är ju inget man märker av förrän det är försent, det är inget man ser varje dag, som exempelvis en besvärlig tröskel.
– Och dödsfall på grund av bränder är ingen liten sak. Det dör dubbelt så många i bränder runt om i världen som det dör människor i krig och konflikter, totalt 650 000 människor.
Anders Bergqvist har tre enkla råd till den som inte har brandsäkrat sitt hem: Skaffa brandvarnare, brandfilt och brandsläckare.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet