News55

Arméchef: Sverige kan vara i krig väldigt snart

Artikelbild
STOCKHOLM 20141206
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 26 jan. 2016Publicerad: 26 jan. 2016

Sveriges arméchef Anders Brännström påstår i ett dokument som Försvarsmakten har skickat ut att vi kan vara i krig om några år. – Det är absolut på allvar, det handlar om att förbereda sig på det värsta.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inför Markstridsdagarna i Boden som armechéf Anders Brännström påpekar att vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och syftar exempelvis på terrorgruppen Islamiska staten och oroligheterna i Ryssland och Ukraina.

–Det är absolut på allvar. Det handlar om att förbereda sig på det värsta, säger Anders Brännström till Aftonbladet.

– Man kan dra paralleller till 1930-talet. En stor osäkerhet och en stor dynamik som sedan ledde till att det blev ett stort krig. Den gången lyckades vi hålla oss utanför. Det är inte alls säkert att vi lyckas den här gången.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) säger till Expressen:

– Min bedömning är att läget nu är så pass allvarligt att även Sverige, med mer än 200 år av fred, måste förbereda sig mentalt på att vi kan få väpnade konflikter i vårt närområde och konflikter som involverar oss.

Widman pekar ut Ryssland som det främsta hotet mot Sverige:

– Dels efter omvärldsutvecklingen i Ukraina och Georgien, men även till följd ett försämrat ekonomiskt läge till följd av sanktioner mot landet i kombination med ett historiskt lågt oljepris. Det kommer förr eller senare en tidpunkt där Vladimir Putin blir pressad politiskt, säger Allan Widman.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS