News55

Birgitta Ohlsson (L): ”Låt alla som vill jobba till 75 års ålder”

Artikelbild
GÖTEBORG 2015-09-09
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 02 dec. 2015Publicerad: 02 dec. 2015

Allt fler svenskar vill jobba vidare efter 67 års ålder. Riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L) kräver därför att pensionsåldern höjs avsevärt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I måndagens Aktuelltsändning avtackades nyhetsankaret Claes Elfsberg efter 45 år i rutan inför sin annalkande pensionering. Elfsberg har vid ett flertal tillfällen kritiserat de svenska pensionsreglerna som innebär att man inte har rätt att arbeta längre än till 67 års ålder – hur arbetsför man än råkar vara.

En av de många som delar Claes Elfsbergs åsikt är tidigare EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (L) som på Twitter idag – med hänvisning till att Elfsberg tvingas sluta jobba – länkar till den riksdagsmotion hon skrev tidigare i höstas.

Samma pensionsålder sedan 1913

I motionen, som har titeln ”Höjd ålder för rätten att vara kvar i arbetslivet” och har författats ihop med partikollegorna Maria Weimer och Barbro Westerholm, motiverar man sitt krav med att andelen människor som är 65 år och äldre successivt ökar, delvis för att vi lever längre och är friskare högre upp i åldrarna. Trots det ligger rätten att vara kvar i arbetslivet kvar på 67 år vilket är samma ålder som när pensionssystemet infördes i Sverige 1913.

      LÄS MER: Lika pension för kvinnor och män först 2062

”De som pensionerades 1913 hade i snitt elva år av pensionärsliv att se fram emot. Om vi hade samma längd på pensionärslivet idag som 2013 skulle pensionsåldern ligga på runt 74 år”, skriver man i motionen och anför ytterligare ett antal skäl utöver den ökade livslängden.

Viktigt att känna sig behövd

Bland annat menar man att det är en viktig hälsofaktor att känna sig behövd (redan 1981 föreslog Socialstyrelsen att alla som vill ska få jobba till 70 års ålder), att 40% enligt studier vill arbeta efter pensionsåldern och att det år 2050 kommer att gå två yrkesarbetande för varje EU-pensionär mot dagens fyra vilket innebär att fler måste stanna kvar i arbetslivet för att säkra vårt välfärdssystem.

ANNONS

”Vi anser att en tänkbar lösning är att åldern för rätten att vara kvar i arbetslivet för den som vill och kan bör höjas från 67 till 75 år. En sådan höjning bör därför utredas”, avslutas motionen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS