News55

Försäkringsbolaget tvingar kyrka sluta med flyktinghjälp

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 17 dec. 2015Publicerad: 17 dec. 2015

När Filadelifiakyrkan på Öckerö började hjälpa flyktingar höjde försäkringsbolaget Svedea självrisken från 9 000 kr till 450 000 kr. Nu tvingas kyrkan lägga ner sin hjälpverksamhet. –Vi är inte hjärtlösa, säger Christina Almtun på Svedea.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Filadelfiakyrkan på Öckerö agerade evakueringsboende för människor på flykt höjde deras försäkringsbolag Svedea självrisken från knappt 9 000 kronor till över 450 000 kronor. Man menade att flyktingboenden inte är normal kyrklig verksamhet och att bland annat de många bränder som anlagts i flyktingboenden under året innebär att det handlar om ”farlig verksamhet”.

Nu tvingas kyrkan lägga ner sin flyktinghjälp som under två månader och med hjälp av 100 volontärer tagit hand om 800 personer.

Christina Almtun är affärsområdeschef på Svedea:

Hur har ni resonerat?

–Vi står ju inför en jättetuff och supertråkig flyktingsituation som berör oss alla och vi förstår att många vill hjälpa till. Men vi är en jätteliten aktör på marknaden som egentligen inte försäkrar boenden överhuvudtaget, exempelvis bostadsrättsföreningar, hotell och vandrarhem.

Har ni flera kunder som hamnat i liknande situation?

–Ja, det är inte bara församlingen på Öckerö som är drabbad av det här, vi har ett antal församlingar som kunder. Vi kände att vi ville hjälpa till när flyktingströmmen ökade, därför skickade vi proaktivt ut brev där vi uppmanade församlingar som bedriver flyktingverksamhet att kontakta oss för att inte riskera att de står utan försäkringsskydd.

På vilket sätt menar du att ni hjälpte till?

ANNONS

–Vi menade att det var viktigt att göra tydligt för våra kunder vad deras försäkringar omfattade. Det kan vara tufft att ha en försäkring där man tror att saker omfattas som inte gör det, om det till exempel uppstår en brand. Bränder är ju en av de största premiepåverkande grunderna och jag tror det har varit 39 bränder på flyktingboenden sedan i somras.

Har ni fått reaktioner från fler än Filadelfiakyrkan på Öckerö?

–Ett femtontal församlingar har hört av sig till oss där vi haft otroligt fina diskussioner.

Fina på vilket sätt?

–Vi har exempelvis rekommenderat att man går till Adekvat Försäkring som har gjort en grej av att kunna hjälpa till i de här situationerna.

Du säger att även ni berörs av flyktingsituationen, väger ni in faktorer som humanism och solidaritet i era bedömningar?

–Vi är ju inte hjärtlösa men vi ser ju främst affärsmässigt på det hela. Svedea hjälper till på andra sätt, exempelvis har vi ett samarbetsavtal med en aktör som tar hand om ensamkommande flyktingbarn. Vi har väldigt mycket hjärta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS