News55

Forskare och politiker stöder folkets krav: ”Avskaffa sommar- och vintertid!”

Artikelbild
STOCKHOLM 2009-03-24
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 28 okt. 2015Publicerad: 28 okt. 2015

Med ett avskaffande av vintertiden blir vi gladare, friskare och klimatsmartare. Det menar både forskare och politiker där Miljöpartiet varit särskilt tongivande.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan gick vi återigen över till vintertid, något vi har sysslat med i Sverige sedan 1980 och som ett sjuttiotal av världens länder också ägnar sig åt. EU-länderna har gemensam sommartid sedan 1996.

      LÄS MER: Dags för “normaltid” igen

Men på senare tid har riksdagsledamöter från flera olika partier motionerat om att behålla sommartiden året om. Det skulle ge ljusare eftermiddagar och kvällar under vinterhalvåret, men mörkare morgnar. Miljöpartiets kongress antog en motion i frågan redan 2008 så det är numera även partiets officiella linje.

”Bra för barnen och klimatet”

Det främsta argumentet enligt Stefan Nilsson, riksdagsledamot för Miljöpartiet, är att barnen får en extra timme på eftermiddagen och kvällen för att leka och röra på sig. Dessutom menar han att det går åt mindre energi om man har ljust en timme längre på vinterkvällarna vilket skulle vara bra för klimatet – om vi kommer hem och det fortfarande är mörkt ute använder vi mer el än om det istället är mörkt på morgonen.

Och man får medhåll från en majoritet av svenska folket, enligt en undersökning förra året ville 54% avskaffa omställningen av klockan.

30 svenskar dör varje år av tidsomställningen

Hälso- och klimatexperten Mayer Hillman har tidigare påpekat att vår hälsa skulle förbättras avsevärt om vi hade sommartid året om, något som skulle ge oss ungefär 300 timmar extra dagsljus varje år. Hillman hänvisar till att många vetenskapliga studier visar att människor känner sig lyckligare och är mindre sjuka under de längre och ljusare sommardagarna. Under vintermånaderna försämras både hälsa och humör.

ANNONS

      LÄS MER: Äldre bättre på att ta hand om sin hälsa än yngre

Dessutom finns ännu allvarliga följder: Forskning från Karolinska institutet visar att ungefär 30 svenskar dör av hjärtinfarkt varje år som en direkt följd av den stress som orsakas av bytet till sommartid. Å andra sidan minskar antalet hjärtinfarkter med tio fall i oktober när vi går över till vintertid och får sova en timme längre.

Maria Wetterstrand: ”Miljöpartiets mest korkade beslut”

I en intervju i Aftonbladet härom året fick Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand frågan om vilket som var det mest korkade beslut som man någonsin tagit på en partistämma.

Hennes svar: Avskaffandet av vintertid.

– Det jag stör mig på som naturvetare är att det faktiskt är vintertiden som är den riktiga tiden. Det är då solen står som högst vid klockan tolv på dagen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS