News55

Gör dig redo för surströmmingspremiären på torsdag

Artikelbild
Harald Nylund
Harald Nylund
Uppdaterad: 13 aug. 2019Publicerad: 13 aug. 2019

Alla har vi något slags förhållande till surströmming, vare sig vi provat, luktat eller helt enkelt avstått. Vi som provat surströmming kommer nog först ihåg den starka odören från de öppnade konservburkarna i vilka de ofiléade strömmingarna ligger och guppar runt i saltlag. Den 15 augusti är det surströmmingspremiär - en del hurrar, andra rynkar besvärat på näsan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En svensk delikatess

Surströmmingen har sitt ursprung kring Höga kusten och längs norrlandskusten och är en svensk delikatess. Den tredje torsdagen i augusti infaller surströmmingspremiären, som i år är den 15 augusti.

Klassisk “klämma”

Öppnar du burken fel kan spadet spruta åt alla håll och kanter och du bör därför öppna burken utomhus. Surströmming har en kraftig lukt och smakar mycket salt. Det klassiska serveringsförslaget är genom att göra sig en så kallad “klämma”. Klämman består av hårt tunnbröd och potatis med skal på. Ordet kommer av att man klämmer ihop tunnbrödet till en dubbelmacka och avnjuter den med händerna.

Senare tillbehör är rå eller stekt lök, röd lök och gräddfil. Man kan även använda mjukt tunnbröd istället för hårt tunnbröd och då blir “klämman” kort och gott en surströmmingsrulle.

Dryckesförslag

Öl
Snaps
Mjölk
Svagdricka

 

ANNONS

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS