News55

Gratis broddar till de äldre i Stockholm

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 14 okt. 2015Publicerad: 14 okt. 2015

Stockholm stad avsätter två miljoner kronor i budgeten till broddar inför den kommande vinterhalkan. "Viktigt att de äldre vågar röra sig utanför hemmet", säger Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Erbjudandet gäller pensionärer över 75 som antingen har hemtjänst eller digitalt larm. Sammanlagt är det 15 000 pensionärer som kommer få gratis broddar i vinter. Det är en så kallad försöksverksamhet av äldreborgarrådet.

Broddarna måste först provas ut av de fötter som ska bära dem i vinter. Hur och var detta ska ske tittar äldre- och personalborgarrådet på just nu.

Minska fallolyckor och öka självförtroendet

– I Göteborg har man haft avtal med apoteken men jag ser helst att man kommer hem till personerna med broddarna, så exempelvis tittar vi på att knyta an med hemtjänstföretagen för att få hjälp med detta, säger säger Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd, till News55

Tanken med broddarna är givetvis att minska fallolyckor men också att äldre ska känna sig säkrare att gå utanför dörren.

      LÄS MER: Även äldre kan få kompisbo ihop

– Vi vet att fallolyckor kostar samhället miljardbelopp och vad det kostar i mänskligt lidande går inte ens att uppskatta. Men det är också viktigt att de äldre vågar röra sig utanför hemmet för att träffa vänner och familj.

Vill få ut broddarna så fort som möjligt

ANNONS

De pengar som ska användas finns i budgeten för 2016 men målet är att broddarna ska delas ut inför vintern.

– Vi siktar på att få ut broddarna så fort som det går, säger Clara Lindblom.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS