News55

Grattis Victoria! Även ärkerepublikaner borde stämma in i hyllningskören

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 03 mars 2016Publicerad: 03 mars 2016

"Just nu är det republikanerna som retar mig", skriver Aina Bergvall i dagens erfarna tanke och menar att det som gäller just nu, det är kunglig moderslycka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fanatiker är avskyvärda. Utan undantag. De kan vara av religiös natur. Veganer. Miljöaktivister. Ärkefeminister. Assange-försvarare. Bilnördar. Finsmakare. De kan vara nästan vad som helst, men de är det de är i överkant.

Just nu är det republikanerna som retar mig. Visst, jag respekterar deras syn på kungadömet som statsskick, precis som jag gör med rojalisternas. Man får tycka det man tycker helt enkelt – bara man inte gör det in absurdum, alltså.

      LÄS MER: Öppet brev till Chris O’Neill

Det som gäller just nu, det är kunglig moderslycka. Kronprinsessan Victoria har nedkommit med sitt andra barn och är, rimligen, väldigt glad och nöjd över Oscar. Vilket är en känsla som många svenskar delar med henne, och de har också lyckönskat kungligheten, gratulerat till tilldragelsen. Det borde de inte göra, enligt ärkerepublikaner jag stöter på.

Ja men hur kan någon människa i hela världen tycka illa om det? Varje kvinna som genomgår en födsel som resulterar i ett friskt och härligt barn är värd alla gratulationer som finns att uppbringa. Det hon har upplevt är ju inget mindre än ett mirakel.

      LÄS MER: Prinsessan Madeleine visar upp sina barn – på Facebook

Underverket tar sin början när spermien mot alla odds lyckas förena sig med ägget. Vecka efter vecka, månad efter månad utvecklas det där embryot, får fingrar och tår, ögon och öron, blir en färdig liten människa redo att komma ut i världen. Vi kan numera följa utvecklingen i detalj genom vetenskapliga och fotografiskt väldokumenterade studier, med start i den fantastiska ”Ett barn blir till” av Lennart Nilsson.

Och när man inser hur mycket som skulle kunna gå fel, hur oändligt komplicerad den där utvecklingsprocessen är, finns bara en enda känsla som är ”den rätta”: tacksamhetens glädje. Här finns inte minsta utrymme för gnäll eller kritik.

ANNONS

      LÄS MER: Löfvens brev till 11-åringen som ifrågasätter kungens pengar

Miraklet upprepas oavbrutet, och det helt oberoende av i vems livmoder det händer: en prinsessas eller min, din, din dotters, din väninnas, din hustrus, din älskarinnas, kanske är mamman din kollega, möjligen jobbar hon på Systembolaget eller är hon jurist på fin advokatbyrå? Grattis, allihop!

Att sedan den där födelsedagen bara är starten på ett nytt och livslångt drama behöver inte den nyförlösta mamman grubbla över, inte riktigt än. Tids nog kommer dagen då man exempelvis får höra att en baby dött av en infektion som började i nagelbanden … (jo, det har hänt) och den eviga ängsligheten kring barnets bästa, den finns absolut i både slott och koja. Ingenting tyder heller på att det gör mindre ont att föda fram en kunglig bebis än en annan, individuella skillnader finns förstås.

      LÄS MER: PR-Experten: O’Neill framstår som en grottman

Grattis Victoria! Och må samma lycka komma din svägerska Sofia till del, det är visst snart dags också för henne.

Även ärkerepublikanerna borde stämma in i den hyllningskören. Precis som om det gällde vilken nybliven mor som helst. För i nedkomstögonblicket är vi alla lika.

Det gäller förstås även fanatiker.

Sedan får man förstås hoppas att Oscars storasyster tycker det är OK med en bror i stället för det där hamstern hon önskade sig.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS