News55

Hon får 50.000 i stipendium för idé om duschstol

Artikelbild
Louise Axzell blir årets stipendiat. Foto: Swedish Care International
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 23 dec. 2015Publicerad: 23 dec. 2015

Louise Axzell från Röda Korsets Högskola blir årets mottagare av Queen Silvia Nursing Award. Hon får ta emot 50.000 kronor för sin idé om en speciellt utformat duschstol. Årets stipendiat offentliggjordes idag på drottningens födelsedag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset från Swedish Care International delas ut varje år till en sjuksköterskestudent i Sverige. Louise Axzell kom på idén med en mer praktisk och komfortabel duschstol under sin utbildning. Hon berättar att hon funderade på sin idé under flera år innan hon tog mod till sig och skickade in förslaget till stipendiejuryn.

– Jag blev förvånad över att det inte redan fanns en konstruktion som den som jag har tänkt ut, säger hon.

Hennes vinnande bidrag är en duschstol som genom innovativa funktioner ska hjälpa äldre och personer med sviktande kroppsfunktioner att få en bättre och mer avkopplande stund under omvårdnaden i samband med duschning. Hon är dock än så länge förtegen om exakt hur stolen skiljer sig från tidigare modeller.

– Juryn fick se min idé, men jag har inte hunnit patentregistrera den än så tills dess vill jag vara sparsam med detaljerna. Konstruktionen skulle dock innebära att det blev enklare för äldre och personer med begränsade kroppsfunktioner att duscha.

– Att kunna duscha och tvätta sig är något de flesta av oss tar för givet. Jag hoppas att min idé ska kunna underlätta och öka välbefinnandet för de som idag har svårt att duscha.

I år är tredje gången priset delas ut. Louise Axzells idé valdes ut av juryn i konkurrens med nästan 200 ansökningar från 23 lärosäten i landet. Juryns motivering löd: ”En idé och en produkt som visar nytänkande och som adresserar ett problem och ett behov. Idén ger uttryck för vårdkvalitet med direkt fokus på personens omvårdnadsbehov och välbefinnande i vardagen.”

Under året kommer Louise Axzell att delta i ett internship inom vård- och omsorgssektorn, hos stipendiets partners, både i Sverige och utomlands. Hon kommer också att få motta ett stipendium om 50.000 kronor. Den 17 maj nästa år får hon ta emot stipendiet från drottning Silvia i Stockholm.

– Jag är väldigt glad och stolt, säger Louise Axzell. Det fanns otroligt många bra idéer i år och det känns jätteroligt att det finns ett stipendium som lyfter upp och premierar studenters förslag. Annars är det lätt att man tänker “inte kan väl lilla jag bidra med något.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS