News55

Jan Carlzon: "Sverige har brist på politiskt ledarskap i flyktingfrågan"

Artikelbild
STOCKHOLM 20110607
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 15 nov. 2015Publicerad: 15 nov. 2015

Företagsledaren Jan Carlzon uttrycker oro för Sveriges flyktingmottagande. – Öppnar man sin famn måste man också öppna sina ögon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jan Carlzon, företagsledaren främst känd som framgångsrik vd för flygbolaget SAS under 12 år på 1980- och 90-talet, är fortfarande högst aktiv. Härom veckan talade han inför en femhundrahövdad publik på Kvalitetsmässan i Göteborg. Temat var ledarskap förr och nu men så kom Jan Carlzon in på dagens flyktingmottagande. Han uttryckte en oro och menade att ”öppnar man sin famn måste man också öppna sina ögon”.

För News55 utvecklar Jan Carlzon sitt resonemang. Han betonar att vi ska välkomna människor på flykt men att vi då också måste kunna ta hand om dem (“Man kan bara tillåta immigration så att man kan integrera utan att skada samhället som sådant”). Problemet, menar han, är en brist på politiskt ledarskap.

Hur länge menar du att vi har haft ett dåligt ledarskap i Sverige?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men min kritik är att vi har hamnat i en situation som man borde ha kunnat förutse. Och nu tar politikerna istället bara olika taktiska beslut från dag till dag.

Är du förvånad över den här kortsiktigheten?

– Ja, det har ju pågått så länge. Det har ju varit så under lång tid nu att om man slår på tv:n eller radion så är det här det enda som det informeras om. Det borde ha förutsetts. Det känns som att de bara sopar ihop något lite snabbt istället för att ta ordentlig politisk ledning.

      LÄS MER: C vill ge flyktingar ansvar för boende

Sverige har ju ställt krav på EU att ansvaret för flyktingmottagandet fördelas jämnare.

ANNONS

– Vad jag kan se saknas en gemensam ledning inom hela den europeiska unionen. Det är nästan löjeväckande när svenska politiker då säger att varje land i Europa måste ta sitt ansvar.

– Storbritannien har till exempel nästan inte tagit emot några flyktingar alls trots att man tillsammans med USA bär skulden till en stor del av flyktingkatastrofen – om man inte angripit Irak hade vi idag inte haft något IS. Jag anser att man bör ta konsekvenserna av sitt handlande.

      LÄS MER: Flyktingar byter väg mot Sverige

Jan Carlzon berättar att tanken inte ursprungligen var att prata om detta under samtalet på mässan men att det var intervjuaren Britt-Marie Mattsson som tog upp ämnet.

– Det bifall jag fick var helt ofattbart. Man ska vara ganska blind om man inte ser var folket står. Sverigedemokraterna har ju skapat en situation där ingen törs öppna munnen i flyktingfrågan.

Men främst menar Jan Carlzon att det är blockens förskjutningar mot en politisk mittfåra som gett Sverigedemokraterna utrymme.

– När politiken ligger där i mitten har man tappat ideologierna och när det inte längre finns några ideologier, eller strategier som jag kallar det, då ger det utrymme för extrempartierna.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS