På 15 år har var fjärde plats på äldreboende försvunnit i Sverige vilket har lett till att anhöriga får ta allt mer ansvar för de äldres omsorg. Det visar en ny avhandling av forskaren Petra Ulmanen.
Mest läst i kategorin
Det är konsekvenserna av äldreomsorgens kraftiga minskning som forskaren Petra Ulmanen, Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, studerat i sin nya avhandling. Och detta att äldre personer blivit mer beroende av sin familj är en utveckling som går tvärs emot de äldres egna önskemål – i själva verket föredrar de flesta äldreomsorg framför hjälp av barnen.
Psykiskt påfrestande som anhörig
Samtidigt innebär de försvunna äldreomsorgsplatserna att anhörigomsorgen riskerar att bli mindre frivillig. Det ökar i sin tur risken för negativa konsekvenser för de anhöriga.
En stor del upplever att det är psykiskt påfrestande att ge omsorg till en gammal förälder. Många har svårt att fokusera på sitt arbete och en mindre andel går ner i arbetstid eller säger till och med upp sig. En vanlig uppgift är att sköta kontakterna med olika vård- och omsorgsgivare och myndigheter för en sjuk förälders räkning.
LÄS MER: Farmen-Blondies kritik mot mammans äldreboende
Döttrarna särskilt drabbade
Och döttrarna är särskilt drabbade, även om det är lika vanligt bland medelålders kvinnor och män att ge omsorg till en gammal förälder.
– Döttrarnas välbefinnande och arbetsliv påverkas mycket mer än sönernas av att sköta kontakter med vårdapparaten. Det kräver ofta anpassning till telefontider och möten på ordinarie arbetstid vilket är svårt att förena med arbetet, säger Petra Ulmanen.
LÄS MER: Ensamhet och ångest vanligt på äldreboenden
Av den fjärdedel kvinnor och män som ger omsorg till en förälder upplever 48 procent av döttrarna och 28 procent av sönerna psykiska påfrestningar. 27 procent av döttrarna och 16 procent av sönerna har svårt att fokusera på sitt arbete och 2,2 respektive 0,5 procent har gått i pension tidigare än planerat på grund av omsorg om en förälder.
Avhandlingen bygger på analyser av SCB:s Undersökningar av levnadsförhållanden och en ny enkät från Stockholms universitet om anhörigomsorg där 3 630 medelålders personer medverkar.